Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad derulează, în perioada 25 iulie – 22 august 2011, proiectul intitulat „Taina Lemnului” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad.
Formarea de ucenici
Proiectul îşi propune identificarea şi înregistrarea pe suport electronic a ultimilor meşteri dulgheri, meşteri dogari şi cioplitori din zona Gurahonţ şi Hălmagiu, în ideea unui viitor program european care să vizeze formarea de tineri ucenici pentru aceste meşteşuguri tradiţionale.
Arta meşteşugului devine misiune
„Lemnul are o taină a lui, important este să ştii să descoperi această taină. Nu întâmplător în proiect este invitat şi un preot care conferă o parte de mister, de rugăciune, pentru că, iată, din lemn poţi să construieşti un spaţiu specific spiritual. Dincolo de acest lucru, proiectul se adresează celor care încă cunosc taina lemnului. Noi prin acest proiect dorim să realizăm o bază de date cu cei care încă mai practică aceaste meserii, puţini la număr. Nu aş numi-o, de fapt, meserie ci misiune, o artă, pentru că, iată, dulgherul sau cioplitorul este cel care reuşeşte să dea viaţă lemnului, un material inert. Acest proiect este al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul universităţii. Pentru această idee minunată îi felicit pe colegii mei şi în special pe iniţiatorul proiectului conf. univ. dr. Dan Banciu”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Material audio, fotografic şi video
În cadrul proiectului va fi adunat material: documentar, audio, fotografic şi video pentru realizarea unei monografii ştiinţifice precum şi realizarea cu ajutorul partenerilor a unui film documentar. Se doreşte ca filmul să poată reprezenta judeţul Arad atât pe planul turismului rural dar să şi pună în valoare un fragment din complexul mozaic al civilizaţiei tradiţionale.
Renovari printre piesele de arta
Citiți principiile noastre de moderare aici!