Arad. Oficialii arădeni iubesc din ce în ce mai mult conceptul de străzi pietonale și, ca atare, au de gând să transforme mai multe străzi sau porțiuni de străzi în pietonale cu terase. Ideea nu e originală, sunt zeci, sute de orașe prin vecini care au închis circulația vehiculelor pe anumite străzi pentru a le face mai atractive pentru locuitorii urbei sau pentru turiști. Din păcate, Aradul, un oraș care lasă de dorit la capitolul dezvoltare, nu se poate lăuda nici cu terase pline, nici cu turiști prea mulți. Ideea ar putea fi, ce-i drept, ea însăși, o gură de oxigen pentru un municipiu ponosit. Nu e însă de ajuns. Trebuie mult mai mult. Pentru că o măsură de acest fel aplicată, fără nimic în plus care să o susțină, pe străzile deja selectate de Primăria Arad pentru a deveni pietonale, ar putea transforma acele zone în ceea ce este astăzi strada Mețianu: un dormitor în aer liber pentru oamenii străzii.
Investițiile mult prea scumpe ale Primăriei în această unică stradă pietonală din Arad nu au rezolvat nici problema canalizării și a infiltrațiilor apelor pluviale și nici problema boschetarilor. Aseară, de pildă, parcă pentru a ne susține afirmațiile de mai sus (cu toate că imaginea e una devenită deja clasică pe rețelele de socializare când vine vorba de această stradă), la orele 22.00, își începuseră deja somnul în aer liber pe strada Mețianu patru oameni, grupați doi câte doi, pentru a nu încălca câtuși de puțin regulile de distanțare socială. Unii au ales să se odihnească direct pe pavajul scump al străzii, cealaltă pereche a optat pentru varianta de lux: una dintre băncile de 8.000 de euro de aici. La acea oră, nimeni nu și-a permis să le strice somnul „turiștilor” de pe pietonala arădeană.
Imaginile, surprinse de un locuitor al zonei, care a sunat la Poliția Locală pentru a semnala situația, au iscat o serie de comentarii pe facebook. Cine sunt cei care au decis să transforme strada Mețianu în dormitorul în aer liber al Aradului, sub influența căror substanțe sunt cei patru, care e reacția Poliției când este contactată pentru astfel de cazuri au fost întrebările legitime pe care și le-au pun arădenii. Dincolo de acestea, însă, rămâne firească întrebare: care este salvarea străzii Mețianu, în condițiile în care niciunul dintre planurile Primăriei Arad nu pare să ducă într-acolo, fie că e vorba de milioanele deja investite, fie de soluții ridicole de genul eliminatul băncilor din peisaj, fie doar de proiectele pe hârtie. Și, pornind de aici, se mai adaugă firesc încă o întrebare: dacă aceasta a fost soluția Municipalității pentru pietonala de pe Mețianu, suntem siguri că vrem ca executivul, același, să experimenteze pietonale în alte câteva zone din Arad?
Trimite articolul
XRaportat la 100.000 ( suta de miii ) de locuitori , dintre toate orașele din Ardeal orașul Arad are cei mai mulți migranți romi veniți din exteriorulCarpaților.
-
Aceasta e “europa”. Drogatii sunt stapanii orasului. O sa fie si mai rau.
Care este sursa ta de informare?
-
Stada… Treci odata pe Metianu si o sa afli!
….Mai este langoşeria,măcelăria,consignația etc?!
-
Da, da. Hai din kekeci mai des pe “centru” să le vezi…
Aspectul strazii este deplorabil, e in permanenta mizerie iar oamenii strazii pur si simplu au pus stapanire pe strada.
…totul in conditiile in care minunata instututie politia locala are sediul in p-ta catedralei
este extrem de rusinos pentru ARAD
-
wow ! ai vazut tu ca acolo are sediul politia locala? eu nu cred , ca atfel ii vedeau macar mergand sau venind de la servici si-i saltau pe astia de dorm pe strada sau cersesc la biserica si pe Metianu…nu? hai pa!
-
Chiar lângă piața așazisa la ruși
-
mai ludovik nu te-ai prins de mistoul făcut… ha!ha!
-
Nu s-a prins, fiindcă nu a înțeles… el defapt îi Viktor Orbán.
-
-
-
Asistati de la pulitia locala se multumesc cu 100lei pe zi adunati de la cersetori si boschetari. Meniul zilei este asigurat in rest sa curga vinul dupa obiceiul astora https://vm.tiktok.com/JeMunec/
-
O avea sectie exterioara,sau poate nu sti unde se termina p-ta catedralei,sau ai nevoie de coordonate gps..?
-
astazi am vazut in jurul pranzului un grup de 3 bravi politisti locali amendand un tanar in statia de tramvai, probabil a circulat fara bilet era minor dupa aparente, am simtit ca banii mei din taxe si impozite sunt bine distribuiti catre acesti bravi “oameni ai legii”. Mentionez ca erau in zona Boul Rosu ! O zona in care te simti in siguranta mai ales la lasarea serii, de asemenea masinile nu se mai sparg. Ce mai poti spune, atata prostie si indolenta la un loc e greu de imaginat si de depasit. Cred ca am ajuns la un maxim, mai jos de atat nu se poate, dar…. cine stie….
-
-
-
Una din marile realizari ale faimosului. Rezultat zero,gunoi si boschetari. Sifonare de bani.
Ce face primarul Bibart ??? Ce face politia de 2 lei romana ???
Oamenii strazii erau acolo in numar considerabil si inainte de asa-zisa “modernizare”. Autoritatile au crezut ca daca pietruiesc acea strada, aceasta va deveni un mare punct de atractie si o mare minune pentru urbe (cu bancile de 8000 euro), insa oamenii au ramas aceiasi cu datinile si obiceiurile lor.
Dece sunteți răi ??? Ei nu ar dormi pe bănci de mii de euro bucata. Măcar ei le vor aprecia.
Tristetea este mult mai mare: faptul ca avem oameni ai strazii indica, in primul rand, un esec social de care suntem raspunzatori toti.
Metianu, de cand ma stiu eu, inclusiv pe timpul lui Ceausescu, era populata de acelasi tip de cetateni, parte inadaptati, parte nedreptatiti de societate.
Cat despre strazi pietonale, tot societatea le ridica la civilizatie sau le coboara la nivelul strazii Metianu.
-
Domnule daca imi permiteti, ce solutii s-ar putea incerca pentru a ii reintegra intre noi? locuri de munca sa isi duca un trai minim exista, poate nu la birou dar ceva intr-o fabrica, constructii sigur se gaseste, mancare iarasi da, programe de educare si formare sunt. Copilaria si viata este dura pentru multi altii (inclusiv subsemnatul), dar ne straduim sa o ducem, nu ne lenevim, alcool sau droguri nici nu intra in discutie. In constructii nu este deloc usor minim 8 ore, cateodata 10 12 ore, dar nu m-am lasat pe tanjala. Am facut o facultate si acum lucrez la birou. Eu unul nu ma simt deloc responsbil pentru ei. Si eu am inceput cu sanse mici, parinti saraci care lucrau pe mnim in agricultura dar ne-au pus la lucru nu la lenevit. Bani la cersetori eu nu mai dau de multi ani. Prefer sa dau donatie la cantina parohiei. Sunt curios ce sugestii ati avea pentru oamenii strazii.
-
Stimate domn, solutiile nu trebuie sa vina de la mine, un biet plebeu care nu a facut o facultate si nici nu lucreaza intr-un birou, ci tocmai de la elite, de la cei licentiati, mai ales daca-si amintesc ca nici cu ei viata nu a fost tocmai blanda.
Dar, daca m-ai provocat elegant, am sa incerc sa propun o solutie pt viitor: educatie!
Iar pentru cei deja depasiti de situatie, oropsitii de acum, poate ar reusi sa faca cate ceva chiar parohiile ortodoxe sau cultele neoprotestante!
Doar ca, majoritatea dintre noi, preferam sa intoarcem capul cand ii vedem, sa trecem mai departe, fara a simti ca avem vreo responsabilitatea pentru cei care s-au nascut infranti!
-
-
Unde ai vazut tu pe vremea lui Ceausescu drogati si oameni prin canale??? Aveam 16 la revolutie, mergeam la liceu cu tramvaiul su nu imi amintesc
-
Corect! Nu erau boschetari deloc. Nici macar termenul de boschetar nu exista. Toata lumea avea loc de munca cine nu muncea era dus la canalul dunarea-marea neagra de unde nu era sigur ca se intoarce.
-
Iertati-ma amandoi!:)
Ati uitat de vanzatoarele de seminte cu paharul din lemn, vanzatoarele de guma de mestecat si baterii de ceasuri, ofertantii de ceasuri cu 7 melodii si tigari Kent, BT, ordinarii de hoti din buzunare din tramvaie si betivii care dormeau unde picau.
De fapt, societatea nu a reusit sa se schimbe in bine nici in acesti 30 ani de la lovitura de stat…
-
-
in Arad conceptul asta e la ani lumina, exact aceeasi problema ca si cu parcurile.
Loc de hahaiala si de intalnire a vagabonzilor peste noapte, un parc in romania e crima pentru locuitorii din acea zona pentru ca politia nu isi face datoria. la sat e si mai tragic pentru ca nimeni nu te baga in seama.
Vagabonzii vin din oras cu masinile si muzica la maxim si stau pana spre dimineata in hahaieli si injuraturi. asta se intampla la Sanleani.
Bine ca nu mai ploua..
Nu problema strazii este baiul si costurile de realizare astronomice…ci faptul ca astora nu ai ce sa le faci,decat sa-i trezeasca Politia Locala..in rest,daca unul cu bicicleta calare, apare pe acolo….pac…1000 Lei…..Si hai pa….spre targetul de amenzi realizabil….Mmmna….
Zona periculoasa platitorilor de impozite si cetatenilor corecti…Grija la parcare,ca vine Reconsul,grija mare unde te asezi,ca sa nu vomite unul pe tine….Scuze…de fapt nici nu ai unde sa te asezi pe pietonal,pentru ca totul este plin de scuipaturi,resturi de mancare si boschetari!
Traiasca Aradul bine coordonat!Uraaaaa!
Am avut totusi niste asteptari de la domnul Primar Bibart. Dar deja de o vreme buna mi am dat seama ca mare adevar a spus Falconeti cand se lauda ca Bibart este ,,creatia,, lui. Adica creatia Marelui Zeus. Si din pacate se vede mostenirea …. Indiferenta totala, lipsa de viziune si multe altele. Cu siguranta ma voi uita bine de tot pe buletinul de vot. Cred ca ar c am trebui sa terminam cu marea administratie pdl-pnl in Arad. Rezultatele se vad la fiecare pas…