Primăria cumpără acţiunile de deţinute ce ceilalţi acţionari la societatea Recons – la care Consiliul Local este deja acţionar majoritar. Aleşii locali au aprobat în unanimitate un proiect al executivului prin care se prevede „exercitarea dreptului de preempţiune la cumpărarea/preluarea acţiunilor societăţii SC Recons SA Arad, care se înstrăinează”, pe lista firmelor care vând acţiuni fiind acţionarul SC Zarandul SASC Leodor Impex SRL şi SC Coturnix Import–Export SRL.
Sume destul de mici
Hotărârea cuprinde şi sumele pe care Municipalitatea le va plăti pentru acţiunile vândute de cei trei acţionari. Astfel, potrivit deciziei luate la finele săptămânii trecute, „se aprobă plata sumei de 8.550 lei (TVA inclus) pentru acţiunile cumpărare de la acţionarul SC Leodor Impex SRL”, respectiv „Se aprobă plata sumei de 4.500 lei (TVA inclus) pentru acţiunile cumpărate de la acţionarul SC Coturnix Import – Export SRL”.
Gratuit
Pentru unul dintre acţionarii care doresc să îşi vândă acţiunile deţinute la Recons s-au făcut câteva modificări în cadrul şedinţei extraordinare de vineri a Consiliului Local. În proiectul iniţial se preciza „se aprobă plata sumei de 31.390 lei (TVA inclus) pentru acţiunile cumpărare de la acţionarul SC Zarandul SA”. Aleşii locali au aprobat, însă, un amendament prin care primesc gratuit o parte dintre acţiunile scoase la vânzare. CLM a decis „să accepte cesiunea cu titlu gratuit a 44 de acţiuni din partea Zărandul SA. Pentru celelalte acţiuni preţul se va negocia în AGA la Recons dar nu va fi mai mult decât valoarea maximă stabilită în Hotărâre”.
Drept de preempţiune
„Este vorba despre cumpărarea de acţiuni la propunerea micilor acţionari. Cu toţii împreună deţin sub 0,1% din acţiuni iar CLM deţine circa 99%. E doresc să renunţe la acţiuni. Legea societăţilor comerciale şi actul constitutiv al societăţii prevăd faptul că acţionarul majoritar are dreptul de preempţiune”, spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Buget mai mic
Mai marii Recons au estimat în luna februarie pentru anul 2010 venituri totale în sumă de 2,7 milioane de lei, faţă de cele 2,8 milioane lei aprobate dar nerealizate anul trecut, iar la cheltuieli o sumă mai mică decât cea de la venituri cu doar 10.000 lei. Cei mai mulţi bani la capitolul cheltuieli au fost prevăzuţi, în bugetul societăţii, ca şi cheltuieli de personal. Recons şi-a întocmit bugetul pornind de la lipsa comenzilor şi contractelor, tăind la jumătate cheltuielile materiale. Nu şi cele de personal, identice cu cele efectuate în 2009.
Pierderi
Situaţia în care se află societatea Primăriei nu este una tocmai roz. Reprezentanţii Primăriei susţin totuşi că nu se pune problema de faliment. „Sunt pierderi. Acest lucru nu înseamnă însă că firma este în faliment”, ne-a declarat Corina Drăghici.
„Este vorba despre cumpărarea de acţiuni la propunerea micilor acţionari” – Corina Drăghici.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!