Ediția a cincea a Festivalului de Teatru Nou din Arad (FITN5) a venit cu încă o noutate: un atelier de grafica afișului de teatru contemporan, mai exact a afișului de teatru underground. Susținut de Lect. Univ. dr. Laurian Popa și Prof. Nicoleta Stoica, atelierul s-a adresat elevilor Colegiului de Arte „Sabin Drgăoi”, parte a proiectului Erasmus+ „Poster Art-Take Part” și studenților Facultății de Design din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad.
Participanții și tema
Peste două zeci de tineri elevi și studenți s-au înscris la atelierul susținut de Laurian Popa și Nicoleta Stoica, aceștia abordând tema „MICro – context (conjunctură, circumstanță)”. Problemele MICRO (mai mici sau mai puțin însemnate) din cotidianul românesc au fost, de altfel, tema principală a întregului FITN5.
De la obiectiv, la rezultat
Obiectivul atelierului a fost parcurgerea creației unui afiș de teatru contemporan, de la idee la transpunere. Transpunerea înseaamnă orice tip de exprimare plastică – de la desen, colaj, tehnici mixte, la fotografie și prelucrare digitală. Afișele create de către cei peste 20 de tineri din atelier vor fi printate în dimensiuni A4 și A2, urmând a fi expuse în zilele rămase din FITN5 în edificiul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. După încheierea festivalului, mica expoziție va „vizita” și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad.
„Antrenorii”
Laurian Popa, unul dintre cei doi coordonatori ai atelierului, este un artist plastic arădean în vârstă de 37 de ani. Acesta se ocupă deja de aproximativ un deceniu de tot ceea ce ține de afișele pieselor de teatru puse în scenă la Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad și, încă de la prima ediție, de identitatea vizuală a Festivalului Internațional de Teatru Nou. Celălalt coordonator al atelierului este Nicoleta Stoica, profesor în cadrul Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!