Cele peste 400 de unități de învățământ din județul Arad au în dotare 131 de microbuze școlare folosite pentru transportul spre și dinspre școală al elevilor. Cele mai multe sunt în comunele aflate în zonele înalte ale județului, care au în componență mai multe sate, microbuzele fiind folosite pentru transportarea elevilor la școlile din satele centru de comună. De altfel, doar 16 microbuze se află în dotarea unor școli aflate în mediul urban: 6 în municipiul Arad, 3 la Pecica 2 la Lipova și câte unul la Chișineu-Criș, Curtici, Nădlac, Sântana și Sebiș.
Dintre cele 131 de microbuze școlare, doar 4 aparțin școlilor care le utilizează, 127 fiind în proprietatea administrațiilor locale din unitățile administrativ-teritoriale în care se află școlile. Am solicitat o serie de informații referitoare la microbuzele școlare Inspectoratului Școlar Județean Arad. Din lista transmisă de instituție aflăm că majoritatea unităților școlare dispun de câte un singur microbuz, însă pe listă se remarcă și câteva școli cu mai multe microbuze în dotare: cele din Vârfurile și Gurahonț – câte 4, sau cele din Vărădia de Mureș, Săvârșin, Tauț, Livada, Iratoșu, Hălmagiu, Craiva sau Bârzava – câte 3.
Norma de poluare, necunoscută
Întrebați despre anii de fabricație ai microbuzelor, cei de la Inspectoratul Școlar Județean Arad ne-au transmis anii în care microbuzele au fost distribuite către școli. Astfel, aflăm că cele mai multe au fost distribuite în 2009 – 31 de microbuze, 2008 și 2010 – 30 de microbuze, respectiv în 2007 – 24 de microbuze, 2011 – 10 microbuze și 2012 – 5 microbuze. Așadar, cel mai nou microbuz pe care îl utilizează școlile din județul Arad are cel puțin 10 ani. În ceea ce privește norma de poluare a microbuzelor, IȘJ Arad a transmis că „nu deținem astfel de informații”. I-am întrebat pe cei de la IȘJ Arad și câte dintre aceste microbuze sunt funcționale, iar răspunsul acestora arată că „Starea tehnică a tuturor microbuzelor permite funcționarea acestora”.
6,6% dintre elevi
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, microbuzele școlare sunt folosite de aproximativ 4 mii de elevi lunar, ceea ce reprezintă un procent de 6,62% din totalul elevilor și copiilor din județul nostru.
PNRR, o șansă
O șansă pentru școlile din județul Arad care au nevoie de microbuze pentru transportul elevilor ar putea fi Planul Național de Redresare și Reziliență. Conform unei declarații a ministrului educației, dată la începutul anului trecut, prin PNRR vor fi achiziționate peste 4.300 de microbuze electrice și hibrid, pentru școlile din toată țara.
„Transportul este o problemă, numărul de microbuze școlare este insuficient. În PNRR avem 1860 de microbuze școlare electrice, plus încă 2.500 de microbuze școlare hibrid din fondul de mediu, deci este vorba de achiziția în termen cât se poate de scurt a unui număr de microbuze școlare mai mare decât toate microbuzele școlare din România de la această dată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, în aprilie 2021.
Trimite articolul
XPentru copiii TARII, NU ”E” BANI!!!!! Dar pentru clasa politica/tumoarea natiunii se pot cheltui sume uriase!!! Popor roman ”verde” dar nu ca bradul,ci ca matasea broastei!!!!