ARAD. Un șofer de TIR a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare de către magistrații Tribunalului Arad, la începutul lunii iulie, după ce a fost prins transportând 44 de cetățeni străini în remorca autocamionului său. Rechizitoriul întocmit de procuror arată că gruparea din care făcea parte caza migranții la un hotel aflat la doi pași de sediul Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Mutarea temporară a polițiștilor pe malul Mureșului – din cauza lucrărilor de modernizare a sediului principal – pare să-i fi ajutat pe traficanți.
Soluția pe scurt a Tribunalului Arad, care poate fi atacată de condamnat până pe data de 13 iulie, arată că îl „condamnă pe inculpatul Cuprian Marian, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, în regim de detenție”, respectiv „dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, de la inculpatul Cuprian Marian a sumei de 7.000 euro (curs BNR la data plăţii efective), reprezentând contravaloarea semiremorcii marca Schmitz, folosită la săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi”.
Bărbatul a fost condamnat pentru activitatea sa infracționaă, în rechizitoriu notându-se că pe 1 martie 2023 a fost prins în timp ce transporta, în remorca autocamionului său, un număr de 44 de migranți pe care a încercat să-i treacă ilegal frontiera de stat spre Ungaria.
„Cu ocazia controlului de frontieră, s-au constatat urme de modificare la cablul vamal aplicat semiremorcii, acesta fiind secţionat. În compartimentul destinat transportului de marfă, au fost descoperiţi ascunşi 44 migranţi: 41 originari din Bangladesh şi 3 originari din Pakistan”, se arată în rechizitoriu.
Până aici, nimic ieșit din comun – astfel de șoferi și migranți fiind prinși zilnic la punctele de trecere a frontierei. Mai departe, în rechizitoriu, se arată, însă, că migranții erau cazați – în drumul lor spre Spațiul Schengen, într-un hotel aflat la câțiva pași de sediul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, de pe strada Vârful cu Dor. Ce-i drept, polițiștii erau deja mutați în sediul provizoriu de pe malul Mureșului, ceea ce probabil le-a dat curaj traficanților de migranți.
Conform rechizitoriului de pe rejust.ro, pe 28 februarie 2023, polițiștii de la Imigrări s-au deplasat pe strada Vârful cu Dor, unde, în fața unui hotel, a fost observat un grup de străini.
„După aproximativ 5 minute, aceştia au observat un grup de 7 persoane cu trăsături afro-asiatice, care aveau bagaje asupra lor. Un număr de 4 dintre aceste persoane s-au urcat într-un autovehicul de culoare albastră, celelalte 3 rămânând pe loc”, notează procurorul.
Jumătate de oră mai târziu, altă mașină a parcat lângă cele trei persoane, care au urcat în autoturism.
„După îmbarcarea acestora, cei doi lucrători de poliţie au procedat la urmărirea autovehiculului”, urmărindu-i pe traseul Arad-Giarmata, unde mașina a oprit într-o „parcare neasfaltată, neamenajată și neiluminată”.
Polițiștii au rămas „la filaj”, între orele 21 și 22 alte trei mașini sosind în aceeași zonă. Din acestea au coborât aproximativ 10 persoane. La ora 23:05, polițiștii au observat un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă, ce a intrat pe drumul agricol de lângă parcarea în care așteptau migranții.
Au urmărit camionul
„La ora 23.12, ansamblul rutier format din cap tractor şi semiremorca a părăsit drumul agricol şi a intrat pe DJ 691, deplasându-se către autostrada A1, cu direcţia Arad. La sensul giratoriu care face legătura cu intrarea pe autostrada direcţia Arad, respectiv direcţia către localitatea Zăbrani, tirul a continuat deplasarea înainte, pe DJ691 către Pişchia-Zăbrani”, se arată în rechizitoriu.
Pentru a nu trezi suspiciuni din partea șoferului de TIR, polițiștii au întrerupt urmărirea, însă au introdus consemn operativ față de numărul de înmatriculare al remorcii autocamionului. În baza consemnului celor doi polițiști de la Imigrări, polițiștii de frontieră au efectuat controlul amănunțit asupra ansamblului rutier, când acesta a ajuns în vamă. Astfel au fost descoperiți cei 44 de migranți din remorcă.
3.000 de euro/migrant
Dintre aceștia, 6 au declarat la audieri că îl recunosc pe șoferul camionului ca fiind persoana care i-a îmbarcat în mijlocul de transport şi care a tăiat prelata ulterior îmbarcării, pentru a crea aparenţa că martorii ar fi făcut asta şi ar fi urcat fără ştirea sa.
„Martorii au susţinut că intenţionau sa treacă în mod fraudulos frontiera de stat din România în Ungaria şi că au plătit în acest sens suma de 3.000 de euro fiecare către o călăuză de origine necunoscută”, menționează procurorul.
Șoferul s-a răzgândit
La audieri, șoferul camionului a ținut inițial să se folosească de dreptul de a nu declara nimic.
„Audiat de judecatorul de drepturi şi libertăţi, cu prilejul dispunerii măsurii arestării preventive, susnumitul nu a recunoscut comiterea infracţiunii de trafic de migranţi”, se arată în documentul de pe rejust.ro.
Ulterior, acesta și-a schimbat atitudinea și a recunoscut fapta.
„Vinovăţia inculpatului, dincolo de orice dubiu rezultă din coroborarea probelor descrise mai sus respectiv: declaraţii martori, proces verbal de constatare, proces verbal de recunoaştere după planşa fotografică, proces verbal de verificare în bazele de date, proces verbal de investigaţii, proces verbal de efectuare a percheziţiei informatice, proces verbal de redare a datelor rezultate în urma efectuării percheziţiei informatice, probe care pot fi coroborate cu declaraţia de recunoaştere acordată de inculpat în faţa instanţei şi în prezenţa apărătorului ales”, se arată în rechzitoriu.
N-a fost primul transport
Probele găsite ulterior de polițiști nu l-au ajutat deloc pe șofer. Pe 7 martie, în urma efectuării percheziției informatice asupra telefonului mobil al șoferului, oamenii legii au găsit videoclipuri care demonstrau că infracţiunea de trafic de migranţi reţinută în prezenta cauză în sarcina inculpatului „nu reprezintă un act singular”. Acesta ar mai fi transportat migranți și în octombrie 2022, atunci însă reușind să treacă de punctul de trecere a frontierei fără probleme.
Mai mult, anchetatorii au descoperit că firma la care lucra – din Pitești – nu este nici ea la prima „abatere” când vine vorba despre traficul de migranți „De menţionat că, în data de 20.01.2023, într-un alt autotren proprietatea SC #### ##### ###### SRL Piteşti, respectiv ansamblul rutier format din cap tractor marca Scania și semiremorca marca Kogel, care transporta conform CMR piese auto condus de un cetățean român, au fost depistate ascunse 26 de persoane de origine afro-asiatică. În respectivul dosar penal, înregistrat cu nr. ##/P/2023, a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva șoferului, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de trafic de migranţi, prev. de art. 263 alin. 1 si 2 lit. a Cod penal”, arată procurorul în rechizitoriu.
Și o condamnare mai veche
Șoferul camionului oprit la vamă în martie anul acesta și condamnat acum la 3 ani de închisoare cu executare se afla și în stare de recidivă, fiind condamnat în 2018 de Judecătoria Pitești la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de delapidare. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a absolvit liceul de marină, este căsătorit și are 2 copii. După ce a fost prins cu cei 44 de migranți în remorcă, șoferul a fost reținut pentru 24 de ore și apoi arestat preventiv, începând cu data de 2 martie 2023 și până pe 29 mai 2023. Începând cu 1 iunie, acesta a fost plasat sub control judiciar. Acum, acesta se va întoarce după gratii, unde va avea de executat 3 ani de închisoare.
Trimite articolul
XIn regula dar cu cei ce au inlesnit intentionat sau din neglijenta intrarea in Romania a migrantilor ce facem ca doar migrantii nu au venit parasutati prin aer , cum au trecut frontiera, pe unde ?? cei ce pazesc frontiera nu raspund de loc? numa-ntreb
-
Întrebi greșit, 90% dintre migranți vin cu permis de munca pentru România la noi in tara și de aici încearcă să meargă ilegal în vestul Europei
Trebuia de muuuult !!! sa se procedeze asa , te am prins cu migranti in camion ? parnaie ca pentru calauze