Arad. Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a făcut public bilanțul activităților desfășurate în cursul anului trecut, în aria de competență, care cuprinde și puntele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Teritorial, în cursul anului 2022, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 6.000 persoane, care au încercat să treacă ilegal granița în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei. Dintre aceștia, peste 1.200 de migranți și-au încercat norocul încercând să iasă din țară pe la fronticetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.
„Începând cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 48% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (3.634 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (58 persoane) și P.T.F Curtici (41 de persoane). Din punct de vedere al provenienței, 4.472 de migranți sunt solicitanți de azil, 1.090 provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar 1.989 au intrat legal în România (1.887 dintre aceștia în baza unor vize pentru angajare în muncă)”, informează Poliția de Frontieră.
Totodată, în perioada analizată, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost depistate peste 150 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane.
Traficul de migranți
Comparativ cu anul trecut, în anul 2022, numărul migranților depistați cu ședere ilegală a scăzut cu 50%, la nivelul I.T.P.F. Oradea fiind depistați peste 230 migranți. În majoritatea cazurilor, aceștia au fost depistați în județul Arad sau pe raza municipiului Arad, în zona stației C.F.R și pe autostrada A1. De remarcat este faptul că, dintre persoanele depistate, cei mai mulţi sunt cetățeni afgani, indieni, sirieni și turci.
„În anul 2022 la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate 299 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 342 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a scăzut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile. Totodată, migranţii au preferat să apeleze la rețelele de traficanți de migranți, în scopul trecerii frontierei ascunși în diferite autobvehicule”, mai spun datele din bilanțul Poliției de Frontieră.
Presiune ridicată
Inspectorarul Teritorial al Poliției de Frontieră concluzionează că presiunea migraționistă se menține ridicată pe frontiera româno-maghiară în județul Arad în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac II și Vărșand, iar în județul Bihor în S.P.F. Borș I și II. Grupurile de migranți se deplasează, în general din Timișoara, cu diferite mijloace de transport spre frontiera româno-maghiară, migranții încearcând să treacă ilegal frontiera cu ajutorul aplicaţiilor GPS ale telefoanelor mobile sau utilizând detalii din teren, ori încearcă să se urce în automarfare. De remarcat este faptul că migranții depistați la frontiera verde sau cu ședere ilegală au fost detectați în zona Nădlac – autostrada A1 și zonele adiacente ale P.T.F. Nădlac II.
Trimite articolul
XOare de ce ? …
-
Deoarece se stie ca prin catunul Arad se poate trece mai usor , cei ce trebuie sa i intoarca din drum , in Arad sunt mai chiori si cu buzunarele mai mari