Ce noutăţi aduce anul 2014 pentru pensionari?
VASIL: Aşa cum e prevăzut în din Legea 340 a bugetului asigurărilor de stat pe 2014, începând cu 1 ianuarie 2014, valoarea unui punct de pensie este 790,7 faţă de 762,1 cât este acum. Indicele de corecţie care va fi aplicat celor care ies nou la pensie începând cu 1 ianuarie 2014, este de 1,07, în timp ce în 2013 a fost 1,06. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2014 este 2.298 lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui ajutor de înmormântare pentru asiguraţi sau pentru pensionari va fi de 2.298 lei (faţă de 2.267 în 2013), iar pentru aparţinători de 1.149 lei.
Care sunt modificările aduse în noul an, în cazul celor ce vor să se asigure la Casa de Pensii?
VASIL: Începând cu anul 2014, persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale sau cei care depun declaraţii de asigurare şi au venitul anual mai mic de 9.200 lei nu sunt obligaţi să plătească contribuţii de asigurări sociale. Dar, în acest caz, nu vor avea pensie. Acele persoane care îşi declară la Finanţe venitul sub 9.200 lei şi doresc, totuşi, să aibă vechime la pensie, pot să vină să se asigure, la sediul Casei de Pensii, la parter, la camera 9. Contribuţia minimă în 2014 va fi de 252 lei, faţă 244 lei, cât a fost în 2013.
Dar şi în 2013 exista un plafon de aproape 9.000 de lei care nu te obliga să plăteşti CAS…
VASIL: Da, dar au fost multe cazuri în care oamenii au depus Declaraţia 600 la Finanţe (prin care au declarat că nu o să depăşească plafonul), nu au fost obligaţi să plătească, nu li s-au reţinut bani de pensie şi au rămas fără vechime pe anul acesta. Or, ei ar fi vrut să plătească pentru pensie, dar pentru asta trebuia să vină să facă contract de asigurare cu noi. Finanţele nu percep aceste sume decât dacă oamenii vin să-şi facă contract de asigurare cu noi. Dacă nu-şi fac contractul, pierd vechimea.
Aminteaţi, mai devreme, de indicele de corecţie. La sesizarea a trei pensionari arădeni, în noiembrie 2013 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele prevederi legate de aplicarea indicelui de corecţie…
VASIL: E vorba de recalcularea indicilor de corecţie pentru pensionarii care s-au pensionat în 2011 şi 2012 şi în 2013, până la 22 ianuarie. Pentru 2011, indicele nou de corecţie este 1,12 (faţă de 1,06) şi 1,17 (faţă de 1,06) pentru anul 2012 şi 1-22 ianuarie 2013. Plata diferenţelor calculate după aplicarea acestui nou indice de corecţie, se va face la începutul anului 2014, probabil în februarie, cel târziu martie. Diferenţele se vor da din urmă, de la 7 noiembrie 2013 – data publicării hotărârii Curţii Constituţionale.
Pentru cei care au avut modificări de punctaj de la data înscrierii la pensie, din 2011 sau 2012, până în 2014, o să trebuiască să aplicăm noi, manual, indicele de corecţie. În acest caz, banii nu vor ajunge la beneficiari în ianuarie-februarie. Le vom trimite noi o decizie, iar banii îi vor primi ulterior.
Se vor da bani în plus şi pentru cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă?
VASIL: În 2014 se aşteaptă şi primirea unor diferenţe pentru acele persoane care au lucrat în condiţii speciale de muncă şi nu au primit acel supliment de puncte, inclusiv de bani, pentru perioada lucrată în condiţii speciale de muncă. Au primit cei cu grupa I, cu grupa a II-a şi cu condiţii deosebite, iar începând cu 1 ianuarie 2014 trebuie să primească şi cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă şi n-au primit aceşti bani.
S-a vorbit, în ultima perioadă, despre reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă. Ce ştiţi să ne spuneţi în legătură cu acest subiect?
VASIL: Este vorba despre un proiect de hotărâre privind reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă. Până acum, erau considerate condiţii deosebite de muncă dar, în urma propunerii doamnei ministru Mariana Câmpeanu, s-a votat în parlament o nouă variantă, cu alte reduceri de vârstă. Nu ştiu să spun mai multe pentru că hotărârea nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial. Iar de la proiect până la votul final, există modificări şi aş risca să dau informaţii eronate acum. Voi reveni în luna ianuarie pe acest subiect, cu informaţii exacte.
Lămuriri la sediul CJP
Pensionarii care nu primesc bani, cei care au nedumeriri sau cei care vor să adreseze orice alte întrebări, sunt invitaţi la sediul Casei de Pensii, la parter, camera 3 sau 4. De asemenea, se pot solicita lămuriri prin înscrierea în audienţă la reprezentanţii conducerii instituţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!