Preluarea este nefinalizată, valorificarea potențialului turistic este încă o necunoscută. Realitatea este că Gheorghe Falcă se face vinovat de blocarea dezvoltării turistice a municipiului Arad, prin toate mișcările politice și administrative făcute în cadrul acestui proiect. Din istoricul derulării acestui proiect reiese că tot jocul primarului Falcă pe marginea preluării Cetății Aradului a fost unul politic, demagogic, când de victimizare, când de autoglorificare!”, afirmă senatorul PSD de Arad Mihai Fifor. Acesta arată că „Sub semnătura atotvizionarului primar Gheorghe Falcă, la data de 01.02.2017, Primăria Municipiului Arad înainta o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale prin care solicita prelungirea protocolului de la trei la cinci ani. PMA a cerut prelungirea termenului de preluare a Cetății, MApN a aprobat prelungirea, dar a atras atenția că este cazul să respecte termenul autoimpus: „Vă rugăm să aveți în vedere ca termenul de 5 ani pentru reabilitarea clădirilor imobilului 718 Arad Gai să fie respectat deoarece spațiile din imobilul 1187 Arad – Cetate în care funcționează în prezent structura militară nu au o stare tehnică corespunzătoare și în situația întârzierii noului termen pot apărea aspecte care vor afecta desfășurarea în bune condiții a activităților structurii militare”.
O altă poveste de care nici noi, și cu siguranță nici arădenii, nu suntem dumiriți este de ce, din 2010, Falcă și ai lui nu au mișcat un deget pentru Cetatea Aradului. Deși suntem siguri că nu vom fi beneficiarii vreunei dări de seamă din partea edilului sef, posterității îi rămân câteva aspecte care dovedesc proasta gestionare din partea Primăriei Arad a Protocolului pentru preluarea Cetății Aradului:
1. Deși Guvernul a aprobat cedarea Cetății în 2010, PMA a alocat primii bani în 2014.
2. Deși Protocolul de colaborare este finalizat în mai 2015, PMA alocă 35 mii euro pentru un concurs de idei privind valorificarea Cetății, bani despre care municipalitatea recunoaște că nu i-a putut cheltui pentru că ar fi fost fără bază legală, Cetatea nefiind în patrimoniul municipalității.
3. Deși Ghe. Falcă a acuzat când USL, când PSD de blocajele generate acestui proiect, există dovezi că lupta dusă de edil a fost mai mult cu sine însuși, folosind tema Cetății pentru multe ieșiri publice fără fundament.
4. Deși ministerul i-a acceptate condițiile, nu a reușit să se încadreze în termenul autoimpus. A declarat că în 2015 batalionul se poate muta din Cetate. Suntem în 2017 și de abia a fost încheiată prima licitație.
5. În noiembrie 2016, MAPN cere informații PMA referitoare la aplicarea prevederilor Hotărârii de Guvern din 2010. PMA are nevoie de 3 luni pentru a răspunde MAPN, și mai are și tupeul de a solicita derogare de la termenul aprobat în Protocolul de colaborare”, declară senatorul Mihai Fifor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!