Primele lansări ale cărţii, începând cu 16 noiembrie, la Cluj, Bucureşti, Braşov şi Alba Iulia au adunat sute de participanţi, „Afacerea Roşia Montană” dovedindu-se una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului 2013. După apariţia cărţii, autorul a fost supus unor numeroase şicane: i-a fost spartă maşina personală la Cluj, a fost asaltat şi ameninţat de angajaţii RMGC, a fost legitimat şi ameninţat cu reţinerea după lansarea de la Braşov şi i s-a făcut dosar de cercetare penală sub acuzaţia de „instigare publică”. „Acest şir de abuzuri (împotriva cărora mă voi apăra în justiţie) nu mai reprezintă un simplu exces de zel, ci o acţiune clară de intimidare, atât a mea, cât şi a altor persoane care şi-au exprimat public dezacordul faţă de distrugerea programată a Roşiei Montane (nefiind, de altfel, singura persoană împotriva cărora au fost iniţiate asemenea demersuri – procese verbale de contravenţie, legitimări aleatorii, sesizări penale)”, susţine Mihai Goţiu, într-un comentariu publicat pe Voxpublica. „Celor care se află pentru prima dată într-o astfel de situaţie ţin să le transmit că nu au de ce să sperie. Ca jurnalist de investigaţie am mai fost supus unor astfel de presiuni – sesizări penale şi chiar procese în instanţă. În cele mai multe situaţii soluţia a fost NUP (neînceperea urmăririi penale), iar în cazurile în care s-a ajuns la proces am câştigat de fiecare dată. Singurul incovenient e disconfortul creat de pierderea timpului cu declaraţiile, audierile şi eventualele procese. Dar să trăieşti zi de zi cu teama de a nu-ţi exprima public opiniile şi punctele de vedere şi de a nu-ţi apăra drepturile din cauza unor eventuale repercusiuni e un disconfort incomparabil mai mare”, mai afirmă autorul.
Cum a apărut „Afacerea Roşia Montană”
Mihai Goţiu investighează Afacerea Roşia Montană de peste 11 ani. A realizat sute de interviuri, a făcut numeroase drumuri şi a locuit luni la rând la Roşia Montană. A participat la conferinţe naţionale şi internaţionale pe această temă. A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreaga lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. A urmărit îndeaproape modul în care s-a format, a acţionat şi s-a dezvoltat mişcarea de rezistenţă, fapt care i-a permis să prezică, încă din 2007, că Roşia Montană va deveni cea mai importantă mişcare civică din România şi să indice cu exactitate, cu două luni mai devreme, momentul şi amploarea protestelor din toamna lui 2013. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012.
În februarie 2012, împreună cu membri ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană, a realizat primul demers de tip Yes Man din România. Profitând de o gafă a Departamentului de Marketing al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a ajuns să negocieze un contract de publicitate cu Mircea Sandu. Preşedintele FRF, convins că discută cu reprezentanţii companiei miniere, a acceptat cele mai umilitoare condiţii pentru a obţine contractul: jucătorii echipei naţionale ar fi trebuit să se îmbrace în mineri, să dea ture în jurul viitorului iaz de decantare ori să bea pahare cu apă cu cianură pentru a demonstra că substanţa nu ar fi toxică. De asemenea, Mircea Sandu a acceptat să-şi asume în nume propriu interviuri scrise de serviciul de PR al companiei ori să interzică pe stadioane banerele şi mesajele suporterilor legate de salvarea Roşiei Montane. “Dracul să-i ia pe suporteri”, a afirmat Sandu, în timpul “negocierilor” cu Mihai Goţiu, sau “de murit, toţi murim din ceva”, a spus, referindu-se la efectele nocive pentru sănătatea umană a mineritului cu cianuri.
Despre carte
“Afacerea Roşia Montană” este structurată în patru secţiuni, denumite cărţi. Prima carte tratează culisele Afacerii, politicienii implicaţi, mecanismele de lobby folosite, prezentând documente care indică implicarea în susţinerea proiectului minier a ambasadorilor Canadei şi ai SUA în România şi la UE, a unor foşti consilieri ai preşedinţilor americani, a fostului şef de cabinet al premierului britanic Tony Blair şi a unui ofiţer din conducerea NATO. De asemenea, secţiunea prezintă efectele altor proiecte similare de exploatare a aurului din întreaga lume şi conexiunile cu alte cazuri de înstrăinare a resurselor României în ultimele două decenii. În partea a doua, cartea analizează modul în care cazul Roşia Montană a fost reflectat în mass-media româneşti, cu numeroase studii de caz, precum şi modul în care compania a finanţat constituirea şi funcţionarea unei societăţi civile convenabile care să creeze iluzia că proiectul minier ar avea susţinere publică. Proiectul minier şi, în special, diferenţele majore dintre proiectul livrat opiniei publice şi proiectul depus spre avizare la Ministerului Mediului, sunt prezentate în partea a treia a cărţii. Ultima secţiune este dedicată istoriei Campaniei Salvaţi Roşia Montană, modul în care aceasta a apărut şi a devenit cea mai importantă mişcare civică din România, care a mobilizat şi a scos în stradă zeci de mii de oameni în stradă. “România nu va mai fi aceeași după Roșia Montană. Deocamdată, Roșia Montană are nevoie de România pentru a fi salvată. Iar când acest lucru se va întâmpla, la rândul ei Roșia Montană va salva România. Și nu e vorba de ieșirea din criza economică, ci de un lucru mult mai important: ieșirea dintr-o prea lungă criză morală”, este o previziune a lui Mihai Goţiu, făcută pe VoxPublica, încă din 15 septembrie 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!