Domnule Ungureanu, care este scopul înfiinţării Iniţiativei Civice de Centru -Dreapta?
MR Ungureanu: Scopul Iniţiativei Civice de Centru Dreapta este acela de a se constitui într-o platformă flexibilă a societăţii civile în baza căreia sunt aşteptaţi să se exprime toţi cetăţenii ale căror valori şi principii despre societate, economie şi viaţă politică sunt apropiate dreptei europene.
Iniţiativa este înainte de toate un mijloc de expresie pentru majoritatea mută a electoratului românesc care nu se mai regăseşte în oferta politică actuală şi care preferă să-şi inhibe manifestările în viaţa publică pe fondul unei profunde dezamăgiri faţă de clasa politică actuală.
Obiectivele imediate ale Iniţiativei sunt acelea de a construi o platformă de oameni şi de idei care să joace rolul de clasă politică alternativă la cea deja existentă şi să vină cu o ofertă electorală nouă, bazată pe proiecte care au în centrul lor adevăratele interese ale cetăţenilor.
Se va transforma în partid politic? Dacă da, când?
MR Ungureanu: Deocamdată, Iniţiativa nu se va transforma în partid politic ci va juca rolul unui factor de coagulare al tuturor partidelor, organizaţiilor şi structurilor de dreapta din România. Toate aceste entităţi, alături de Iniţiativa Civică de Centru Dreapta, trebuie să se regăsească în final în interiorul unei platforme electorale unice, aptă ca în toamnă să angajeze candidaturi şi să intre în lupta electorală pentru reprezentarea în Parlament. Pentru mai multă precizie, Iniţiativa va face parte dintr-o alianţă electorală pe care va încerca să o construiască până în toamnă şi pe care o va gira. Iniţiativa s-ar putea transforma în partid politic în momentul în care membrii acesteia vor dori acest lucru.
Va absorbi PDL, Partidul Noua Republică şi alte partide, pentru a unifica toate forţele de centru-dreapta sau, dimpotrivă, va fuziona cu PDL, sub altă titulatură, cum ar fi Mişcarea Populară?
MR Ungureanu: După cum am mai spus, ICCD va construi şi va merge într-o coaliţie electorală alături de toate entităţile şi forţele politice de dreapta din România. În niciun caz nu poate fi vorba de fuziune cu PDL sau alte partide deja existente. ICCD este un concept politic nou care are un statut de sine stătător şi este la ora actuală singura în măsură să adune în jurul ei oameni noi şi proiecte politice care să angajeze România pe un drum politic responsabil şi european şi care să redea încrederea românilor în instituţiile statului şi în capacitatea acestora de a le apăra interesele.
Se va forţa formarea acestei mişcări în vederea participării la alegerile parlamentare din toamnă, sub o titulatură unică, sau se mizează pe formarea unei coaliţii după alegeri, în ipoteza că USL nu va realiza majoritatea necesară guvernării?
MR Ungureanu: Aici nu poate fi vorba de a forţa ceva. România are nevoie urgent de o alternativă la actuala coaliţie de stânga, care guvernează ţara în mod păgubos şi iresponsabil. ICCD va fi parte a unei mari coaliţii electorale de dreapta însă elementul distinctiv este acela că Iniţiativa va aduce în prim planul politicii feţe noi, dinamice şi mai ales credibile, ireproşabile din punct de vedere moral şi profesional.
Mai sunteţi membru PNL?
MR Ungureanu: Nu mai sunt membru PNL. PNL este un partid care din oportunism şi calcul politic meschin şi-a trădat doctrina, misiunea şi electoratul. Eu sunt un om care ideologic nu pot activa în afara unei gândiri de dreapta a politicilor publice şi cred că PNL s-a îndepărtat de această gândire de dreapta. Am totuşi încredere în capacitatea PNL de a se replia pe valorile sale istorice şi de a-şi găsi noi lideri care să promoveze un altfel de discurs, un discurs din care să dispară naţionalismul visceral şi retrograd, populismul şi demagogia.
După modelul Stolojan, vă bazaţi pe scindarea unei părţi importante din PNL sau chiar pe atragerea întregului partid, în urma unei ipotetice dizolvări a USL?
MR Ungureanu: Deocamdată nu văd posibil un parteneriat cu un PNL care încurajează traseismul politic şi face echipă cu un PSD cu tendinţe hegemonice şi antidemocratice. Sunt foarte mulţi oameni în PNL pe care îi respect, însă turnura pe care a luat-o partidul în ultimul an nu este în acest moment de natură să încurajeze o apropiere între ICCD şi PNL.
Ce rol îi rezervaţi preşedintelui Traian Băsescu în construcţia dumneavoastră politică, dacă va fi demis şi cât vă bazaţi pe el în caz că, dimpotrivă, va rămâne la Cotroceni? Ce rol ar putea juca în aceeaşi construcţie primarul Aradului, Gheorghe Falca şi vă întreb acest lucru dat fiind faptul că viziunile dvs. par asemănătoare?
MR Ungureanu: Preşedintele Traian Băsescu are propriul său destin politic, are în faţă o luptă politică mai presus de orice, o luptă pentru principii, valori democratice şi stat de drept, o luptă din care eu cred că va ieşi câştigător mai devreme sau mai târziu. Preşedintele Băsescu mi-a fost un partener în vremea guvernării şi este un om politic cu care împart credinţa că România modernă şi europeană are nevoie de justiţie independentă, sistem de educaţie performant din care să dispară impostura, lipsa de competitivitate şi abordarea nerealistă, sistem de sănătate centrat pe pacient şi nu pe interese de grup meschine, stat descentralizat, redus în dimensiuni, aerisit şi mai ales predictibil pentru mediul de afaceri onest.
În ceea ce îl priveşte pe domnul Gheorghe Falcă, domnul primar a dovedit că este un bun administrator, Aradul fiind unul din cele mai bine administrate oraşe ale României. Comunităţile locale au nevoie de oameni care să le fie fideli. Suntem deschişi către parteneriate cu administratori care îşi fac treaba foarte bine şi sunt apreciaţi de cetăţeni.
Mihai Răzvan Ungureanu : „Iniţiativa va aduce în prim planul politicii feţe noi, dinamice şi mai ales credibile”
Citiți principiile noastre de moderare aici!