ARAD. Proverbul „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara ta” se pare că nu se mai aplică în ultimii ani. Tot mai mulţi arădeni decid să plece în străinătate, să înceapă o nouă viaţă printre străini şi să lase în urmă locurile în care au crescut. Datele ultimului recensământ, făcute publice ieri, arată că nu mai puţin de 11.549 de arădeni sunt stabiliţi în străinătate, fiind plecaţi din judeţul nostru de cel puţin 12 luni. Iar plecare acestor mii de arădeni a fost una, se pare definitivă, dacă e să luăm în calcul că peste o mie sunt copii şi tineri cu vârstă de sub 15 ani. Practic, ei şi-au împachetat bunurile chivernisite în anii munciţi în ţară, şi-au luat copiii şi au plecat spre ţări necunoscute, sperând la un trai mai bun şi la un viitor cu mai multe oportunităţi pentru tinerele generaţii.
Revenind la datele Institutului Naţional de Statistică, arădenii au plecat cu precădere în ţările latine, precum Spania şi Italia, iar moştenirea nemţilor din zona judeţului le-a dat curaj şi celor care au ales ca destinaţie Germania. Dacă în ceea ce priveşte alegerea destinaţiei nu sunt surprize majore, nu acelaşi lucru se poate spune despre vârsta critică a celor care părăsesc judeţul. Tinerii între 20 şi 34 de ani reprezintă cea mai mare parte a celor plecaţi din Arad, în timp ce arădenii ajunşi la vârsta pensionării părăsesc în mult mai mică măsură locurile de baştină.
2.546 de arădeni trăiesc în Italia, 3.101 în Spania, 1.436 în Germania şi 1.042 în Franţa. Acestea sunt principalele destinaţii pe care arădenii le-au ales pentru a începe o nouă viaţă. Însă, nu doar aceste ţări au „adoptat” arădeni. Ultimul recensământ arată că în funcţie de ţara aleasă de arădeni diferă şi vârsta celor care pleacă. Spre exemplu, dacă în cazul Italiei sau Spaniei majoritatea celor care pleacă sunt familii de tineri, în ceea ce priveşte Ungaria, ponderea celor care au plecat din Arad la vecinii de peste graniţă este mai mare în rândul adulţilor cu vârste de peste 35 de ani. De asemenea, deşi Ungaria este cea mai apropiată ţară din punct de vedere geografic de Arad, doar 152 de arădeni din peste 11,5 mii au ales-o ca locaţie pentru o nouă viaţă.
Visul american
Viza greu de obţinut, costurile mari de deplasare şi depărtarea faţă de casă au făcut ca arădenii să aleagă visul american doar în mică măsură. 360 de arădeni sunt plecaţi în SUA, tentaţia fiind mai mare pentru tinerii de peste 25 de ani. Pe de altă parte, Canada, deşi mai accesbilă din punct de vedere al vizei, nu este atât de atractivă. Doar 115 persoane s-au stabilit peste Ocean în ţara vecină Statelor Unite, temperaturile foarte scăzute din multe părţi ale Canadei fiind unul dintre motivele ce i-au descurajat pe arădeni.
Femeile, în Italia
Dacă per asamblu diferenţa între sexe nu este semnificativă, în cazul Italiei se pare că arădencele sunt cele care pleacă primele. Peste 1.500 de femei din judeţ muncesc şi locuiesc în peninsulă în timp ce doar puţin peste 1.000 de bărbaţi le-au însoţit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!