Stocul de vaccin pandemic Cantgrip, împotriva gripei AH1N1, s-a epuizat la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Totodată, deşi numărul de cazuri de îmbolnăviri confirmate este de 139, numărul de bolnavi din judeţul Arad ar putea fi de chiar până la 2.500, dacă se ţine cont de faptul că nu toţi bolnavii dezvoltă o formă gravă a bolii şi nu se prezintă la medic. Totodată, 22,5% dintre persoanele bolnave prezintă şi boli cronice. Acesta sunt doar câteva date furnizate ieri de reprezentanţii DSP Arad.
122 de persoane vaccinate
Din 9 ianuarie funcţionează Centrul pentru Vaccinarea Pandemică din Arad, str. Cicio Pop nr.13, în cadrul Secţiei Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Clinic Judeţean Arad, în cabinetul antirabic, cu orar 10-12 , în prezenţa unui medic din DSPArad. „Până acum au fost vaccinate în acest centru 122 persoane în trei zile”, informează DSP. Mai mult, de ieri, funcţionează alte două centre în judeţ. Este vorba despre Gurahonţ, strada Crişan nr.2, în cadrul Spitalului teritorial Gurahonţ, în regim non stop (cu asistent medical şi medic de gardă), şi în Ineu, strada Dunării nr.13, în clădirea fostei policlinici, cu asistent medical, în prezenţa unui medic, în program zilnic 9-12. Vaccinarea este gratuită.
Risc ridicat
La nivelul judeţului Arad, la pacienţii peste 20 ani, 22,05 % au prezentat boli asociate: astm bronşic – 3, hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare – 3, diabet zaharat – 2, bronhopneumopatie cronică obstructivă – 3, obezitate – 2, hepatopatii cronice – 3, sarcină – 1, neoplazii – 1. „Riscul relativ pentru infecţie la persoanele cu boli cronice/inclusiv sarcina ca stare fiziologică, este de două ori şi jumătate mai mare decât la persoanele fără boli cronice”, susţin specialiştii. Mai mult, „la aceşti pacienţi riscul de forme severe de boală este de cinci ori mai mare”.
2.500 de bolnavi?
„Plecând de la certitudinea celor 139 cazuri confirmate, prin calcularea probabilităţii á posteriori/ din statistica Bayesiană, este posibil ca numărul probabil de infecţii AH1N1 în judeţul Arad să fie de 2.500, pentru populaţia 5-69 ani, din 30.10.2009 până azi”, subliniază dr. Dana Negru, medic primar epidemiolog, director coordonator adjunct sănătate publică şi programe de sănătate în cadrul DSP.
Stoc zero
DSP informează că nu mai are în depozit nicio doză de vaccin. Stocul „va fi completat cu alte 15.000 doze, până miercuri, 13.01.2010. Medicii de familie şi Centrele pentru Vaccinarea pandemică din judeţul Arad au dozele necesare pentru personele care doresc/sunt eligibile să se vaccineze”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!