Ultima actualizare a datelor Agenţiapentru Administrarea Finanţelor de la finele lunii aprilie au dezvăluit faptul că peste două mii de contribuabili arădeni s-au încadrat în criteriile pentru declararea inactivităţii.
„Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică sunt declaraţi inactivi dacă pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege, prin formularele: 100, 102, 103, 300, 301, 390 VIES şi 394. De asemenea inactivitatea se poate declara şi dacă nu a fost aprobată, la cerere, trecere în regimul derogatoriu de declarare, dacă agenţii se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia; sau dacă organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat”, explică purtătorul de cuvânt al DGFP Arad, Călin Arusti. Contribuabilii aflaţi în stare de insolvenţă sau cei pentru care s-a adoptat o hotărâre de dizvolvare nu vor fi declaraţi inactivi.
Repercusiunile inactivităţii
„În momentul în care lista contribuabililor inactivi este în fază de proiect, se trimit notificări firmelor în cauză prin care sunt invitaţi să intre în legalitate. Nu sunt luate în considerare de autorităţile fiscale tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordin al preşedintelui ANAF”, mai spune Arusti. În plus, organele fiscale anulează din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor inactivi.
Reactivarea
Reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi se face prin publicarea pe site-ul ANAF a Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivaţi. La ultima actualizare a listei doar zece contribuabili arădeni au fost reactivaţi.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!