Deși cazurile de deces determinate de complicații cauzate de rujeolă se înmulțesc la nivel național, responsabilizarea părinților față de vaccinarea copiilor bate pasul pe loc. În acest moment, peste 2.800 de copii din județul Arad sunt nevaccinaţi conform vârstei. Și vorbim doar de vaccinarea ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Mulţi dintre copii nu sunt vaccinaţi deloc, iar altora li s-a administrat doar o doză de vaccin, insuficientă pentru a avea efect.
Rata de vaccinare
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, în cazul copiilor mai mari, care ar trebui să aibă două doze de vaccin, rata de vaccinare este mult mai mică. La copiii născuţi în 2011, rata de vaccinare este de 58,02% în mediul urban şi 66,64% în mediul rural, iar la copiii născuţi în 2009, rata de vaccinare este de 58,05% în mediul urban şi 68,16% în mediul rural. Pentru copiii de până la 18 luni rata de vaccinare este de 81%. „Vaccinarea completă, cea care este şi protectivă, este cu două doze, deci aceşti copii care la 18 luni au o doză vor trebui să continue schema de vaccinare şi cu cea de-a doua doză” – a declarat, pentru Mediafax, dr. Daniela Cîrnațu, purtător de cuvânt al DSP Arad.
Doze pe stoc
În prezent, în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad există 5.200 de doze de vaccin ROR, iar în reţeaua medicilor de familie alte 1.348 de doze. Din păcate, 1.506 copii nu au fost vaccinaţi deşi ar fi îndeplinit condiţiile de vaccinare. Potrivit DSP Arad, refuzul vaccinării ROR este mai mare decât în cazul altor tipuri de vaccin, iar părinții de la oraș sunt mai vehemenți în această privință decât cei de la țară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!