ARAD. Cele două universităţi din Arad, cea de stat şi cea privată, speră să atragă în acest an peste 4.000 de studenţi în anul I, dar şi peste 2.700 de masteranzi. Ambele universităţi anunţă că au păstrat taxele de anul trecut, iar la stat există şi sute de locuri bugetate.
Ce oferă „Vlaicu”?
Zeci de tineri se prezintă în fiecare zi la secretariatele facultăţilor din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” (UAV) Arad, sesiunea actuală de înscrieri urmând să se încheie în 25 iulie, pentru ca a doua sesiune să aibă loc în perioada 2 – 11 septembrie. Reprezentanţii universităţii ne-au declarat că la cele nouă facultăţi cu 32 de programe de studii de licenţă şi 31 de de programe de master sunt disponibile, în total, 3.640 de locuri, respectiv 2.020 pentru studenţi şi 1.620 pentru masteranzi.
Rectorul universităţii, Ramona Lile, a declarat că au fost aprobate 560 de locuri bugetate pentru studii de licenţă şi 285 de locuri bugetate pentru masteranzi.
Printre specializările de la UAV cu cea mai mare căutare în ultimii ani s-au numărat informatica, tehnologia construcţiilor de maşini, ingineria industrială, pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, managementul şi psihologia.
La „Goldiş”
La universitatea privată din Arad – Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, sunt disponibile 3.300 de locuri: 2.150 de locuri la studii de licenţă şi 1.150 la programele de master. Aici, înscrierile din sesiunea actuală se încheie în 28 iulie, iar a doua sesiune de înscrieri va fi în perioada 2 – 26 septembrie, cu excepţia profilelor din domeniul de sănătate, unde înscrierile se vor face până în 20 septembrie.
Universitatea privată are şase facultăţi, cu 41 de programe de studii de licenţă şi 25 de programe de master.
Taxele
Reprezentanţii ambelor universităţi arădene spun că nu au fost modificate taxele faţă de anul trecut. La „Vlaicu”, taxele sunt cuprinse între 2.300 şi 2.700 de lei pe an la studiile de licenţă, în funcţie de specializare. La „Goldiş”, taxa medie anuală pentru studenţi este de 3.350 de lei, cele mai scumpe fiind cursurile de la specializările din domeniul sănătate.
Ce spun statisticile
În total, cele două universităţi din Arad oferă 4.170 de locuri în anul I de studii de licenţă şi 2.770 de locuri pentru masteranzi.
În anul universitar 2018/2019, UAV a avut 6.479 de studenţi, în toţi anii de studiu şi la toate specializările, iar cursurile de la „Goldiş” erau urmate de 4.500 de studenţi. Împreună, universitatea de stat şi cea privată au în fiecare an aproximativ 11.000 de studenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!