A fost un an plin în intervenții pentru cadrele medicale ale Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Arad. 2017 a fost anul în care elicopterul SMURD a decolat de peste 540 de ori pentru a transporta victimele accidentelor rutiere la Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad sau pentru a transporta pacienți din Arad la alte spitale din țară. Din cele 542 de misiuni de salvare a vieții la care au luat parte cadrele medicale și elicopterul SMURD, 106 s-au desfășurat la nivelul județului Arad. Autospecialele și elicopterul SMURD – care are punctul de operare aeroportuar în județul Arad – sunt coordonate operativ prin dispeceratul integrat Inspectoratul pentru Situații de Urgență-Serviciul de Ambulanță Județean-SMURD din cadrul inspectoratului.
11 autospeciale SMURD în județ
La nivel județean există în total 11 autospeciale SMURD, trei la Detașamentul de pompieri Arad (una de terapie intensivă C1, respectiv două – B2 în punctele de lucru Curtici și Vladimirescu), câte un echipaj B2 la celelalte subunități ISU și alte două echipaje SMURD în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Nădlac, respectiv Vinga. Potrivit bilanțului pe anul 2017 întocmit de Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, modulele SMURD au intervenit la 7.884 de cazuri, asistând 7.217 persoane, dintre care 1.170 de copii.
Echipajele SMURD din cadrul SVSU Nădlac și SVSU Vinga au intervenit, din totalul de 7.884 de intervenții SMURD, la 1.662 de cazuri (1.046 – Nădlac, 616 – Vinga). În anul 2017 a fost operaționalizat, în orașul Curtici, cu sprijinul autorităților locale, un punct de lucru SMURD al Detașamentului Arad, dotat cu o autospecială SMURD B2. Acest lucru a dus la eficientizarea acordării prim ajutorului medical pentru două orașe și șase comune cu o populație de peste 37.000 de persoane. Echipajul SMURD Curtici a executat, de când a fost operaționalizat, 833 de misiuni.
Dotare cu autospeciale de terapie intensivă
Inspectorul șef al ISU Arad, lt. col. Cristian Gârbău a punctat, cu ocazia prezentării bilanțului inspectoratului, că ar fi nevoie ca subunitățile să fie dotate cu autospeciale SMURD tip C1 – terapie intensivă, în acest moment existând doar o singură astfel de autospecială la nivelul ISU Arad. „Evidenţiem buna colaborare cu Serviciul de Ambulanță Judeţean şi Unitatea de Primiri Urgenţe, atât în pregătirea personalului propriu, cât şi pe timpul desfăşurării intervenţiilor. Repartiția pe subunități a intervențiilor scoate în evidență necesitatea dotării cu ambulanțe SMURD tip C1 – terapie intensivă, în acest moment existând doar un echipaj la Detașamentul de Pompieri Arad, care deservește la nevoie tot județul, asigurând totodată și transportul interspitalicesc al persoanelor între spitalele din Arad și Timișoara”, a precizat lt. col. Cristian Gârbău.
Intervenții și timpi
Comparativ cu anul 2016 există o creștere, cu cinci la sută, a intervențiilor SMURD. Raportat la anul 2015, creșterea intervențiilor SMURD este de peste opt la sută.
În ceea ce privește timpul mediu de răspuns al SMURD în 2017, acesta a fost de 9 minute în mediul urban, respectiv 15 minute în mediul rural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!