Mănăstirea Basilica Maria Radna se află în oraşul Lipova din judeţul Arad şi este cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării. Unii pelerini parcurg pe jos, în rugăciune, zeci de kilometri pentru a ajunge la mănăstirea Maria Radna.
Slujbele speciale au început încă de miercuri seara şi ţin până vineri seara, perioadă în care mii de credincioşi din ţară şi străinătate ajung la Maria Radna.
Peste 25.000 de credincioși au participat, în aceste zile, la slujbele de la Maria Radna. Slujba este oficiată în mai multe limbi, printre care maghiară, germană, română și croată. Vineri, Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată în limbile română, maghiară şi germană, de către E.S. László Böcskei – episcop de Oradea şi E. S. Dr. h. c. MartinRoos – episcop de Timişoara.
Deși este o mănăstire catolică, la Maria Radna vin an de an, credincioși din toate religiile. Unii vin la mănăstire de două zile şi petrec noaptea în biserică.
După ce ascultă slujba, credincioșii culeg din pădurea de stejari din spatele mănăstirii, niște muguri asemuiți cu lacrimile Fecioarei Maria, care îi feresc de boli şi necaz.
La Maria Radna există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni şi cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă. Legenda spune că cei care se roagă la icoana Maicii Domnului sunt vindecați în mod miraculos de boli. Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papală Minor.
Basilica Papală Maria Radna a fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor. Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!