2.897 beneficiari de pensie internațională se aflau, la sfârșitul anului 2015, în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Arad. E vorba de cetăţeni care au domiciliul în străinătate şi care au lucrat (măcar) o perioadă de timp în România.
În cursul anului trecut, CJP Arad a făcut plăţi de peste patru milioane de euro în această direcţie. În cifre exacte, e vorba de 4.054.865 euro, 243.530 dolari americani şi 333 de lire sterline.
Ţările cu cei mai mulţi beneficiari de pensii internaţionale sunt: Germania, Ungaria, Austria, Italia şi Spania. Valoarea medie a pensiei internaţionale plătite de CJP Arad este de 130 de euro. Cea mai mică pensie plătită din Arad în afara ţării este de 6 lei, în timp ce pensia cea mai mare este de 2.004 lei – aceasta din urmă fiind, de fapt, o indemnizaţie pentru o persoană persecutată politic (acordată pe baza Decretului de Lege 119/1990). Ambele pensii sunt plătite în Germania.
Beneficiarii pensiilor internaţionale au posibilitatea de a opta pentru virarea banilor într-un cont deschis în România la care să aibă acces din ţara de domiciliu. De asemenea, ei pot să împuternicească – pe bază de procură notarială – pe cineva din România să le încaseze pensia.
De-a lungul anului trecut, CJP Arad s-a confruntat şi cu cazuri în care a a fost nevoită să sisteze pensia internaţională. Din ce motive? La cererea pensionarului, neprezentarea la revizuirea medicală şi neprezentarea adeverinţei şcolare – în cazul pensiei de urmaş.
Cetăţenii care locuiesc în străinătate şi care au lucrat (şi) în România trebuie să-şi depună dosarul de pensionare în ţara de domiciliu în momentul în care îndeplinesc condiţiile de pensionare din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!