„Modificarea numărului de ore din planurile cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar și pe elevi”, spune Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, din care face parte și sindicatul profesorilor arădeni. Conform acestora, scăderea numărului de ore din planurile cadru pentru toate ciclurile școlare nu va face bine nici elevilor, nici profesorilor, venind însă și cu o listă a lucrurilor pe care ar trebui, de fapt, să le facă aleșii.
Printre măsurile identificate de sindicat se regăsește modificarea programelor școlare, reducerea numărului de elevi la clasă, pentru îmbunătățirea calității actului educațional, precum și implementarea programului „Școală după școală” de care să beneficieze toți elevii, pentru a fi sprijiniți la realizarea temelor și, totodată, supravegheați, „în condițiile în care cunoaștem faptul că tot mai multe familii nu mai au timpul necesar pentru aceste activități oferite copiilor. Acest program trebuie să aibă menirea de a pune în centrul atenției nevoile reale ale elevilor. Aceste măsuri sunt absolut necesare și pentru a putea asigura posturi pentru cele aproximativ 25.000 de cadre didactice afectate de această reducere a numărului de ore”. Așadar, pe lângă că va fi un sprijin pentru anumiți elevi, programul „Școala după școală” îi va „salva” și pe profesorii ce riscă acum să fie lăsați fără numărul necesar de ore.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ este pregătită să lucreze, prin intermediul specialiștilor pe care îi are, alături de responsabili din Ministerul Educației Naționale la o reformă reală a sistemului de învățământ, prin care să fie puse în aplicare toate măsurile prin care să creștem calitatea educației și să păstrăm cadrele didactice care își fac meseria în sistem. Această lege prin care se vrea reducerea numărului de ore din planurile cadru, fără a se lua măsurile suplimentare propuse, va fi o mai mare lovitură dată învățământului preuniversitar. De aceea este absolut necesar să fie prorogat termenul de aplicare a legii, până când se vor pune în practică și aceste măsuri suplimentare, pentru că este imposibil ca acestea să fie implementate până la 1 septembrie 2020, data la care ar trebui să intre în vigoare această lege. Altfel, există riscul major să fie declanșat un conflict de amploare în învățământul preuniversitar”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
Trimite articolul
XSi care este problema? Profesorii sunt angajati pe viata? Oriunde in lumea aceasta, daca nu mai e nevoie de tine, pleci. Ii afecteaza doar pe profesori. Elevii vor intra, in sfarsit, intr-o stare de normalitate, cu ore mai putine si timp mai mult pentru alte activitati. Dinozaurii sindicalisti(profitori ai sistemului de cand se stiu), ar trebui sa o lase mai moale si sa nu mai bage elevii in fata. Chiar asa de prosti ne credeti? Sa inghitim cu lingura tot ce iese din creierele voastre obosite? Mergeti in pensie si bucurati-va de anii care v-au mai ramas si lasati copiii sa se dezvolte si fizic, nu numai intelectual cu matematica si cu romana din secolul trecut.
La fel ca orice angajat din Romania si un profesor poate sa isi caute altceva de lucru. Punct.