Cum a fost posibil așa ceva? Cine se face vinovat de acest “genocid verde”? Cine a descoperit masacrul din pădurile de pe raza Ocolului Silvic Valea Mare (comuna Săvârșin)? Un cetățean de bună credință a pus mâna pe telefon și a sunat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova sesizând că “se taie în prostie și se transportă lemne din pădure”. Verificând sesizarea cetățeanului, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova a descoperit un “jaf” asupra pădurii.
9.493 de arbori nemarcați, specia stejar, cu diametrul între 80 și 100 de centimetri, au fost tăiați ilegal. Vorbim despre un volum de 5.699 de metri cubi de material lemnos vândut. Majoritatea stejarilor au ajuns mobilier sau furnir. Cei care au tăiat stejarii îi încărcau în camioane și îi transportau până în județul Timiș unde îi vindeau. O parte din arbori au fost vânduți și pe raza județului Arad. Pentru a avea o “plasă de siguranță”, în cazul în care erau opriți de polițiști în trafic, “tăietorii de lemne” întocmeau acte false pentru transportul arborilor. Prejuciul în acest caz a fost estimat la 1.614.482 de lei.
Cine a tăiat stejarii și cine a beneficiat de pe urma vânzării arborilor? Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova ne-a precizat că cei 9.493 de arbori au fost tăiați pe parcursul a 4-5 ani, iar în acest caz sunt deja opt persoane cercetate penal. Cine sunt cele opt persoane? Nimeni alții decât angajații Ocolului Silvic Valea Mare – comuna Săvârșin. Dosarele penale întocmite pe numele celor opt angajați, probează, în cele o mie de file, faptele acestora.
“S-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, gestiune frauduloasă, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, a declarat prim procurorul Victor Giura din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova. Rămâne de văzut capetele cui vor mai cădea odată cu descoperirea acestui masacru și cum se va reuși recuperarea imensului prejudiciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!