Pandemia de COVID-19 nu i-a împiedicat pe deţinuţii din Arad să lucreze. Totuşi, ei nu au mai ieşit din penitenciar, cum o făceau înainte, când mergeau pe şantiere, în fabrici sau ateliere, lucrând direct din detenţie pentru diverse firme, mai ales din domeniul automotive.
În bilanţul pe 2021 al Penitenciarului Arad se arată că instituţia “s-a situat pe primul loc în întreg sistemul penitenciar românesc, din punctul de vedere al folosirii deţinuţilor la muncă, respectiv al veniturilor obţinute, cu toate restricţiile impuse de pandemie”.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Ionel Iovescu, ne-a declarat că din efectivul mediu de 1.337 de persoane private de libertate, 189 au fost folosite la “activităţi productive în regim de prestări servicii”. Aceşti deţinuţi au adus instituţiei 6.659.591 lei, sumă similară cu cele din anii anteriori pandemiei.
Anul trecut, venitul brut lunar care putea fi obţinut de o persoană privată de libertate a fost de 2.632 de lei, impozabil 10%, din care 40% a revenit efectiv deţinutului, respectiv o indemnizaţie lunară de 947 lei. Diferenţa de 60% a revenit administraţiei penitenciarului. “Persoana condamnată poate folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din veniturile încasate pentru munca prestată, iar 10% se consemnează pe numele său la Trezoreria Statului, suma urmând să fie încasată în momentul punerii în libertate”, a precizat Iovescu.
Banii care revin penitenciarului sunt utilizaţi, între altele, pentru plata parţială a cheltuielilor cu utilităţile, pentru hrana sau medicamentele deţinuţilor, dar şi pentru investiţii, cum ar fi autovehicule.
În 2021, totalul bugetului Penitenciarului Arad a fost de 58.489.870 lei, din care 51.109.870 lei au fost subvenţii de la stat iar 7.380.000 lei au fost veniturile proprii (prestări servicii şi alte venituri).
În prezent, Penitenciarul Arad are în custodie 1.307 persoane private de libertate.
Trimite articolul
XUn procent de 10 % lucreaza inteleg eu….ceilalți freaca menta , posibil dau telefoane la pensionari sa mai pacaleasca ceva . La canal cu ei…
-
Wow și cei care dau telefoane la UE, închiși in parlament și primarii, pentru a fura și prosti întreaga țara, unde i trimitem?
-
Tot la canal ar trebui. Dar nu cred că se va întâmpla.
-
-
Se vede ca esti analfabet functional,citesti,dar nu stii ce citesti! Pune pe cineva normal la cap(daca nu te ignora pe buna dreptate)sa-ti deseneze ce este 10%
-
Ma paduche ! omul de care te iei a rotunjit procentul , probabil facand un calcul rapid si de aici o fi spus 10 % …insa ma paduche cu chipiu , hai sa vedem realitatea ! da ! nu 10 % ci 14 % , wow !!!! ce mare diferenta ma analfabetule cu chipiu , e o diferentza enorma , nu ? …hai mars in plm ca deja puti a rahat ! Sunt convins ca la puscariasi le a revenit cei 40 % mentionati in articol , iar din cele 60 % s au acordat prime trantorilor cu uniforma , eventual sa cumparat si masini , si daca a mai ramas ceva sa alocat pentru hrana si utilitati, probabil de aia nici nu ies puscariasii la munca , au aceasta absurda optiune si stiu ca banii ii ia gaborii nu ei
-
Aaaaa, te sucisi! Vazusi ca te-a dovedit ca fiind mancator de kkt si o dadusi de-a intoarselea: ca “ai rotunjit-o”! Vezi,asa mananci tu kkt pe aici ,de fiecare data si te iau crizele atunci cand te prinde careva cu matza in sac,mitomanule cocalar care esti!
-
-
Ce tot o dați înainte cu canalu’, toași, nu știți că-i gata de mult? Mai bine-n mină, să ne dea lumină! Hai noroc!
Avem noroc cu condamnatii ! Mare noroc !Traiasca Romania !
51 milioane subventii de stat, adica suportati de noi toti. Pe langa ca ne fura si ne dau in cap cat sunt in libertate acum trebuie sa ii tinem in carca. Pe ei si pe tot sistemul, ca doar nu se pazesc singuri. 3250 lei de detinut pe luna. Altii nu castiga atat in libertate si noi cheltuim atat cu niste pungasi. Cam mult. Ideea cea mai buna ar fi sa se sustina singuri sau sa moara de foame. E doar parerea mea.