În vremurile copilăriei noastre, eram obișnuiți ca, în fiecare an de Crăciun, să simțim mirosul de brad, care ne aducea atâta bucurie. Odată cu trecerea timpului, din păcate, statisticile ne arată că fondul forestier se diminuează, iar oamenii au început să se gândească din ce în ce mai mult la salvarea naturii și implicit la brazii artificiali.
578 mii mc tăiați
Conform datelor Institutului Național de Statistică, analizate de specialiștii site-ului TargetWeb.ro, dar și de reprezentanții site-ului www.maniamall.ro, la finele anului 2016 fondul forestier al județului Arad se întindea pe 211.491 de hectare, după ce pe parcursul anului, volumul total de masă lemnoasă recoltată a fost de 578,9 mii de metri cubi.
Anual, însă, în România, peste patru milioane de brazi sunt tăiați din păduri cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă. La nivelul județului Arad, conform Institutului Național de Statistică, volumul de rășinoase recoltat a scăzut însă de la 25,2 mii de metri cubi în 2015 la 21,9 mii metri cubi în 2016.
Interes de 21% pentru brazi artificiali
Agenția SEO Target Web a scos la iveală faptul că locuitorii județului Arad arată un interes din ce în ce mai mare față de achiziția brazilor artificiali de Crăciun, ocupând în statistici locul 12 la nivel național, după județe precum: Mehedinţi, Ilfov, Harghita, Sălaj, Bihor şi Vaslui. În Arad, interesul de a avea un brad artificial a crescut cu 21% în perioada noiembrie-decembrie a anului 2016, față de 2015. La nivel național, interesul populației în ceea ce privește brazii de Crăciun în funcție de numărul căutărilor online a crescut cu 22%.
În același studiu se arată că județele fruntașe în ceea ce privește volumul de căutări online pentru brazi de Crăciun artificiali sunt: București, Cluj, Constanța,Timiș și Hunedoara. Cea mai scăzută evoluție a volumului de căutări în 2016 față de 2015 a fost înregistrată în judeţele Neamț, Bistrița-Năsăud, Gorj, Olt și Giurgiu.
Protejarea speciilor de rășinoase
Reprezentanții site-ului www.maniamall.ro, unul dintre cei mai mari importatori de brazi artificiali din România, au declarat pentru specialiștii TargetWeb.ro faptul că „alegerea unui brad artificial contribuie în mod direct la protejarea pădurilor care în ultimul deceniu au avut de suferit în urma defrișărilor. Brazii de Crăciun artificiali vin la pachet cu o serie de avantaje, printre cele mai importante fiind faptul că se pot reutiliza pentru câțiva ani la rând, nu produc niciun fel de dezordine în locuință și pot fi depozitați cu ușurință. Acest interes din ce în ce mai crescut pentru brazii artificiali ar putea aduce rezultate pozitive pe termen lung în ceea ce privește protejarea speciilor de rășinoase din păduri.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!