GRĂNICERI. Planurile de construire a unui uriaş parc fotovoltaic în zona Pilu – Grăniceri merg înainte, conform autorităţilor locale. PUZ-ul este în lucru, aproape finalizat, şi urmează să fie supus aprobării Consiliilor Locale Pilu şi Grăniceri până la finalul anului. Se mai aşteaptă un aviz de la Transelectrica, cu privire la racordarea viitorului parc la reţeaua naţională de electricitate, dar este o chestiune de câteva săptămâni până documentul va fi emis. Până atunci, localnicii fac speculaţii cu privire la vânzarea terenului agricol către investitori.
Preţurile zonei
Tot terenul necesar investiţiei aparţine unui italian, care are afaceri în domeniul agricol în zonă. El a semnat deja la notar o promisiune de vânzare a terenului de 1.083 hectare către compania care va produce energie electrică în zonă, însă tranzacţia va putea avea loc efectiv după aprobarea PUZ. Preţul este confidenţial, dar nu este greu de estimat. Localnicii ne-au spus că în zonă terenurile agricole se vând la un preţ mediu de 6.000 de euro.
„Cele mai ieftine sunt terenurile degradate, cu producţie slabă, care se dau cu 2.000 de euro, iar terenurile productive se vând cu 10.000 de euro. Italianul are o mare parte din suprafaţă destul de degradată, că acolo au fost mlaştini acum 40 – 50 de ani, dar nu sunt cele mai rele terenuri de la noi. Din ce se vorbeşte, italianul vinde cu vreo 5.000 de euro hectarul, în medie, că are şi terenuri bune”, ne-a spus un fermier din zonă.
Tranzacţie de milioane
Primarul din Grăniceri, Petru Bătrînuţ, spune, de asemenea, că terenurile agricole din zonă de vând cu preţuri de la 2.000 la 10.000 de euro, dar susţine că nu are informaţii despre valoarea tranzacţiei în cazul investiţiei în parcul fotovoltaic. El afirmă că cea mai mare parte a investiţiei se va situa pe teritoriul administrativ al comunei pe care o conduce. Mai precis, din cele 1.083 de hectare, 923 sunt la Grăniceri şi 160 la Pilu.
Dacă ar fi totuşi să facem un calcul privind tranzacţia dintre investitor şi proprietarul terenului, la un preţ mediu de 5.000 de euro pe hectar (estimat de localnici), ar rezulta valoarea de 5.415.000 de euro. Suma probabil este însemnată pentru omul de afaceri italian care o va încasa, însă este mică pentru compania care construieşte parcul, investiţia totală fiind estimată la 700 de milioane de euro.
Lucrările, la primăvară
Primarii din Grăniceri şi Pilu susţin că lucrările efective ar urma să înceapă în primăvară. Ambii au continuat discuţiile cu investitorii în ultima jumătate de an şi au fost informaţi cu privire la planurile existente.
Aceasta ar fi cea mai mare investiţie realizată în judeţul Arad în ultimii 30 de ani. Proiectul este derulat de o companie care deţine deja două parcuri eoliene în România. Parcul fotovoltaic de la Pilu – Grăniceri ar fi unul dintre cele mai mari din Europa de Est şi ar oferi peste 700 de MW, adică ceva mai mult decât energia produsă de un reactor nuclear, conform autorităţilor locale.
„Este un proiect fotovoltaic de o anvergură mare, cu un impact major asupra sistemului energetic naţional şi în principal asupra judeţului Arad, legat de siguranţa energetică. Discutăm de energie verde, în condiţiile în care Europa se îndreaptă tot mai mult spre energie verde, pentru protecţia mediului. Ocupăm nişte terenuri foarte slab productive sau neproductive, terenuri arabile, nu păşune. Investiţia este de aproximativ 700 de milioane de euro. Se doreşte instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de teren, cu o putere instalată de 700 MW”, declara, în luna februarie, Sorin Buliga, reprezentant al investitorilor.
O mie de locuri de muncă
Investiţia ar aduce bani mulţi şi la bugetele locale ale comunelor Pilu şi Grăniceri, prin încasarea impozitelor şi taxelor, şi ar putea crea peste 1.000 de locuri de muncă.
Trimite articolul
XHAHAHA
CARE 1000 DE LOCURI DE MUNCA ? CE PROSTII SPUNETI OAMENI BUNI ?
CE SA FACA 1000 DE PERSOANE ? VOI CHIAR NU STITI PE CE LUME TRAITI ?
-
acele locuri de munca se refera si la perioada de construire a complexului energetic si au fost estimate de catre investitori, nu de catre noi. deci stim foarte bine ce vorbim!
Italianul a lurat vreodata cele 1000 h in regim agrigol ? Socoaterea din regim agricol a celor 1000 h este legala ?