Banii europeni primiți pentru modernizarea ambulatoriului Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) nu au rămas mult în Arad. Consiliul Județean a trebuit să restituie suma de 7,5 milioane de lei, pentru că nu ar fi respectat contractul de finanțare.
În vara anului trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a transmis CJ Arad decizia de reziliere a Contractului nr. 4602/31.07.2014, având ca obiect finanţarea proiectului „Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”. Ceea ce ne-au reproșat oficialii de la București este că nu au mai fost achiziționate și echipamente medicale noi, așa cum se stipula în contract.
În urma deciziei, din bugetul județean s-au returnat 7.485.781 lei (801.135,84 lei – cofinanţare din bugetul de stat, 5.238.195,85 lei – fonduri eropene, 1.446.449,45 lei – TVA), bani cheltuiți cu lucrările efectuate.
Licitație anulată
Conducerea CJ Arad susține că decizia ministerului „este injustă”, pentru că proiectul de modernizare a spitalului a fost împărțit în două componente, una de infrastructură – pentru care a fost retrasă finanțarea – și una pentru echipamente, care nu s-a mai desfășurat din cauza unei anchete DNA.
Cei 7,5 milioane de lei restituiți reprezentau finanţarea primei părţi a proiectului, respectiv realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare, anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al spitalului. Aceste lucrări s-au încheiat în termenul contractual.
A doua componentă a proiectului – „Furnizare, instalare, punere în funcţiune şi instruire personal echipamente medicale aferente proiectului Ambulatoriu Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modenizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate” – a fost transmisă spre publicare în Sistemul European de Achiziţii Publice (SEAP) în 9 aprilie 2015. Ulterior, procedura a fost anulată în SEAP, pe motiv că reprezentantul unuia dintre ofertanţi a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie. Este vorba de firma Medicare, înscrisă la procedură, și care ar fi mituit oficiali ai CJ Arad. În acest caz, fostul președinte al CJ, Nicolae Ioțcu, a fost condamnat, în primă instanță, la patru ai de închisoare cu executare pentru trafic de influență, decizie atacată la Curtea de Apel Timișoara. Judecătorii ar urma să se pronunțe joi în cazul lui Ioțcu.
Proces pierdut
Juriștii CJ Arad au atacat în contencios administrativ decizia ministerului de reziliere a contractului de finanțare, iar dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara. Magistrații au respins însă acțiunea, publicând sentința în 30 ianuarie 2017. Totuși, banii au fost virați Guvernului cu luni de zile înainte, semn că juriștii nu aveau speranțe prea mari că vor câștiga. Oficial, banii au fost returnați de frica penalităților. „Noi am returnat cei aproximativ 7,5 milioane de lei înainte să dăm în judecată ministerul, pentru a evita plata penalităților în caz de pierdere a procesului. La o asemenea sumă, penalitățile ar fi fost mari, ceea ce ar fi grevat și mai mult bugetul. Dacă vom câștiga la Înalta Curte, ministerul va trebui să ne returneze banii”, a declarat directorul executiv al Direcției Economice din cadrul CJ Arad, Gheorghina Ribovici.
Soluția Curții de Apel Timișoara a fost deja atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde se așteaptă stabilirea termenului de judecată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!