După zece ani în care autoritățile centrale, locale și costructorii au dovedit doar neputință, proiectul de ridicare a unui campus universitar la Nădlac a murit. Construirea unui campus școlar în cadrul Grupului Școlar „J. G. Tajovsky” Nădlac a început în 2007, în urma unui proiect finanțat prin intermediul Ministerului Educației Naționale. Complexul urma să se întindă pe trei hectare şi să găzduiască 1.500 de elevi din clasele I-XII, după o investiţie de 38 de milioane de lei. Urmau să fie construite două clădiri, cu un total de 48 de săli pentru cursuri, un cămin–internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, un imobil cu 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spațiu multifuncțional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activități de lectură și vizionării de filme documentare, o sală de sport și o bază sportivă.
Termenul de finalizare a proiectului era 2010, dar după numai jumătate de an, în 2008, lucrările au fost oprite. În urma crizei economice, Guvernul sistase alocarea fondurilor, în acel moment stadiul execuției fiind de 30 la sută (fuseseră ridicare câteva fundații și pereți).
Autoritățile locale au făcut nenumărate solicitări la București pentru reluarea finanțării, dar ani la rând au primit numai promisiuni, în timp ce lucrările deja executate se degradau de la o zi la alta.
În aprilie 2014, reprezentanții Primăriei Nădlac și cei ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR) au semnat un nou contract de finanțare, în urma câștigării unui proiect european. Suma nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Regional a fost de 27,1 milioane de lei, diferența până la 34 de milioane, suma totală necesară, fiind acoperită de bugetul local.
La vremea respectivă, directorul ADR Vest, Sorin Maxim, declara că acesta este cel mai mare proiect de infrastructură școlară din vestul țării.
Investiția urma să fie finalizată în decembrie 2015, însă după un an, doar 40 la sută din lucrările contractate au fost executate.
Finanțare pierdută
Primarul orașului Nădlac, Ioan Mărginean, ne-a declarat că proiectul este blocat de mai bine de un an și s-a pierdut finanțarea, din cauza nerespectării termenelor de către firma de construcții – SC Szeviep International SRL, care s-a retras de mult de pe șantier. Edilul spune că au fost cheltuiți aproximativ 11 milioane de lei din bugetul total de 34 de milioane de lei, astfel că restul finanțării, de aproximativ 23 de milioane de lei, a fost pierdută.
”Este o situație foarte gravă, pentru că este posibil să fim nevoiți să restituim fondurile europene cheltuite deja, cinci sau șase milioane de lei. Asta se va întâmpla dacă nu vom finaliza întregul proiect până în anul 2018, ceea ce va fi foarte greu, pentru că finanțarea a fost pierdută în condițiile în care lucrările nu au fost încheiate la termenul contractual”, a spus edilul.
Primăria Nădlac analizează posibilitatea acționării în justiție a firmei, ai cărei reprezentanți nu au putut fi contactați pentru a comenta situația creată.
Soluția: reproiectare
Pentru a putea finaliza campusul, Consiliul Local Nădlac a aprobat reproiectarea acestuia, prin reducerea dimensiunilor. Astfel, unele clădiri nu vor mai fi construite, precum cantina, în timp ce căminul va fi redus de la o capacitate de 300 de locuri la una de 200 de locuri.
”Chiar și pentru un proiect redus ca dimensiune, vom avea nevoie de o sumă cuprinsă între 14 și 18 milioane de lei. Am realizat o expertiză tehnică asupra lucrărilor efectuate, acum vom face și expertiza financiară, iar ulterior vom comanda proiectul tehnic pentru noua formă a campusului. Din păcate, singura posibilitate de finanțare rămâne bugetul local, de aceea avem în vedere un împrumut bancar”, a declarat primarul.
Chirii pentru școli
Complexul este necesar în condițiile în care din 11 clădiri școlare, nouă au fost retrocedate unor culte religioase, iar numai două aparțin administrației locale din Nădlac. Pentru clădirile ocupate acum de activitățile școlare se plătesc chirii ce însumează aproximativ 400.000 de lei pe an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!