Dacă Programul Operaţional Regional 2014-2020 nu a fost tocmai un succes pentru oraşele din judeţul Arad, acestea ratând proiect după proiect, nu acelaşi lucru se poate spune despre comunele noastre. Pe exerciţii financiare dedicate dezvoltării rurale, comunele din judeţul Arad au câştigat proiect după proiect, adunând, în total, milioane de euro, fonduri nerambursabile. Potrivit unor date care ne-au fost furnizate de Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 5 Vest, instituţie care preia proiectele depuse de comunele din judeţul Arad, până în prezent au fost achitate peste 11 milioane de euro pentru proiecte depuse de instituţii publice în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020. Dar urmează ca Uniunea Europeană să mai pompeze zeci de milioane de euro în comunele noastre. Nu mai puţin de 47 de proiecte au fost deja selectate pentru finanţare, valoarea acestora fiind cuprinsă între 100.000 de euro şi 1,5 milioane de euro fiecare. Cele mai multe dintre ele se învârt în jurul sumei de un milion de euro fiecare, iar marea majoritate a proiectelor se referă la modernizarea străzilor din comunele care au cerut finanţare. Alte lucrări pentru care s-au cerut bani europeni se referă la extinderi şi modernizări ale reţelelor de apă şi canalizare, înfiinţări ale unor centre after-school pentru copii sau reabilitări ale instalaţiilor de irigare.
Şi lista
Cele mai mari proiecte selectate pentru finanţare în cadrul CRFIR 5 Vest sunt cele depuse de comunele Fîntînele, Ghioroc, Seleuş şi Hălmagiu şi se referă la extinderi ale reţelelor de apă şi canalizare. Fiecare dintre comunele enumerate mai sus vor primi câte 1,5 milioane de euro. Apoi, pe o listă foarte lungă, se înscriu comunele care primesc câte un milion de euro pentru modernizarea străzilor. Este vorba despre Socodor, Semlac, Şagu, Ghioroc, Păuliş, Bârzava, Buteni, Brazii, Vladimirescu, Zerind, Sintea Mare, Hălmagiu, Săvârşin. Urmează o serie de proiecte cuprinse între 100.000 şi 400.000 de euro fiecare pentru modernizări ale căminelor culturale, grădiniţelor sau şcolilor, ori lucrări mai mici la reţele de apă şi canalizare, pe listă fiind comunele Păuliş, Vladimirescu, Socodor, Săvârşin, Archiş, Şimand, Macea, Zimandu Nou, Vinga, Şiria, Şagu, Buteni, Ghioroc, Bârzava, Frumuşeni, Peregu Mare, Tîrnova şi Gurahonţ.
Altele, în aşteptare
Tot ceea ce am enumerat mai sus sunt proiecte care au fost deja aprobate, fiind în diferite stadii de execuţie. La final, când acestea vor fi finalizate, valoarea totală a acestora va fi de peste 34 de milioane de euro. Dar CRFIR 5 mai are alte zeci de proiecte depuse de comunele arădene, acestea fiind în evaluare. Aşadar, există posibilitatea ca alte zeci de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, să ajungă în zonele rurale ale judeţului nostru.
Plus GAL-urile
Acestea, însă, nu sunt singurele fonduri europene care vor intra în comunele din judeţ. Şi asta pentru că, în paralele, Grupurile de Acţiune Locală (GAL-urile) au propriile proiecte adunate de la primăriile din judeţ, adunând alte milioane de euro dedicate dezvoltării rurale. Dar asupra acestora într-un material viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!