Toți cei care au dorit să vadă ce se întâmplă dincolo de gardurile unei unități militare au avut ocazia să descopere acest lucru, marţi, 11 iulie, în Cetatea Aradului. Participanţii la evenimentul „Militar pentru o zi” au fost întâmpinați chiar de către comandatul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, cantonat în Cetatea Aradului.
Tinerii, de la copii mici la adolescenți care s-ar pregăti pentru o carieră miliară au fost așteptați cu o expoziție de tehnică, armament şi echipamente militare, au beneficiat de un tur al Sălii Tradițiilor de Luptă din incinta unității, au învăţat tehnici de supraviețurile în conditii extreme și au avut parte și de ulte alte surprize. Cei care nu mai sunt copii, au profitat de deschiderea unității militare din Cetatea Aradului și au venit pentru copiii din ei, ca să revadă locuri pe care le-au văzut când erau mici.
Câțiva dintre cei mai pasionați au avut parte de o supriză cu totul specială. Comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Cetatea Aradului, locotenent-colonel Cristian Țecu, i-a invitat in birou, așa că, pentru o vreme, tinerii au putut fi comandați.
Acțiunea militarilor din Cetatea Aradului a făcut parte din campania de deschidere a armatei către comunitate.
Despre Cetate
Cetatea Aradului este singura cetate construită în stil Vauban din Europa care, pe tot parcursul existenței sale, are funcțiunea inițială, cea de cazarmă.
Cetatea Aradului se întinde pe mai multe zeci de hectare în centrul Aradului, fiind unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Planul a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu 6 colţuri, între anii 1763 şi 1783. Până în 1918, cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar.
Cetatea Aradului este una dintre cele mai bine coservate cetăţi Vauban în estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor. De mai mulți ani de zile, Primăria din Arad poartă discuții cu Guvernul pentru a trece cetatea in circuitul civil și turistic.
Trimite articolul
XCea mai mare prostie inventata vreodata….Atata tip cat va exista aceasta structura au sa existe si razboie…
-
Cat sunt razboaie trebuie sa existe astfel de structuri. Si daca nu ai o astfel de structura si apare un razboi, pe cine trimiti la lupta? Pe tine sa te trimitem?
-
“Atata timp cat exista medici, vor exista boli”. Cretinism clinic.
Cum poate cineva sa scrie asa ceva Cetatea Aradului este una dintre cele mai bine coservate cetăţi Vauban în estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor.
Vi se pare ca starea clădirilor e fantastică când se huluie tot sub supravegherea armatei cu buget de 2,5% din PIB.
Ies crengile prin turla bisericii și voi scrieți ca e în stare excepțională halal jurnalism.