Colindătorii au fost însoțiți de către primarii din localitățile lor, care s-au implicat direct în organizarea acestui eveniment. Preotul ortodox din Toc, Romulus Francescu, a vrut să-i reunească pe cei care mai păstrează tradițiile străbune.
Colindătorii au venit într-un adevărat marș pe străzile satului spre biserică, unde au fost întâmpinați de preot. Apoi au intrat în lăcașul de cult și i-au colindat pe credincioșii adunați la slujba din ultima duminică dinaintea Crăciunului. Preotul Francescu spune că este tot mai greu să fie păstrate datinile vechi din zonă și doar câteva ansambluri mai sunt specializate în aceste obiceiuri.
La mini-festivalul de colinde tradiționale de la biserica ortodoxă din satul Toc au fost prezente ansambluri din localități de pe Valea Mureșului din județele Arad și Hunedoara, aflate în aceeași zonă folclorică. Primarii din trei comune și viceprimarul din Săvârșin au însoțit grupurile de dubași și colindători. Pentru ei, păstrarea vechilor colinde este o datorie de onoare.
Dubașii din Julița și Săvârșin și colindători din județul Hunedoara, dirijați de primarul comunei Gurasada, Silviu Nan, un adevărat specialist al tradițiilor folclorice autentice locale, i-au încântat pe credincioșii din biserica din satul arădean Toc. Sătenii au participat cu însuflețire la această adevărată sărbătoare a colindelor autentice specifice Văii Mureșului. Doar în câteva localități din zonă mai sunt ansambluri de dubași și colindători care prezintă obiceiuri păstrate din generație în generație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!