Ministerul Apărării a transmis un punct de vedere privind garnizoana din Gai şi Cetatea în care explică de unde apare diferenţa de valoare şi care au fost obligaţiile asumate de fiecare dintre cele două părţi.
Diferenţa de curs valutar
„În perioada preliminară adoptării HG 1100/2010, s-au purtat discuţii între reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Primăriei Municipiului Arad, concretizate în Protocolul nr. A 4162/2010 şi nr. 17278/2010, în care sunt menţionate responsabilităţile celor două instituţii şi condiţionările impuse de ministerul nostru pentru transferul imobilului 1187 Arad Cetate. În aceste documente nu sunt stabiliţi indicatori economico-financiari sau limite ale acestora referitor la valoarea lucrărilor de investiţii ce trebuie realizate de autoritatea publică locală în imobilul 718 Arad Gai.
Consiliul Local al Municipiului Arad a adoptat HCL nr. 139/2010, prin care a avut în vedere prevederile protocolului sus-menţionat şi şi-a asumat obligaţiile din acesta. Faţă de cerinţele iniţiale stabilite prin notă, Ministerul Apărării Naţionale nu a adus alte completări sau modificări, singura diferenţă de valoare a lucrărilor de investiţii fiind datorată cursului euro/leu între data iniţierii documentaţiei şi situaţia actuală”, se explică în comunicatul Ministerului.
250 de ANL-uri
Ministerul Apărării mai aminteşte şi că potrivit Hotărârii de Guvern 1100 din 2010 prin care s-a aprobat transferul Cetăţii, admnisitraţia locală s-a angajat să: „transmită un teren în suprafaţă de 10 ha în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, trecut în domeniul public al statului prin HCL nr. 139/2010, pentru realizarea unui poligon de instruire, conform standardelor militare” şi să „transmită în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a unui număr de 250 unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, realizate prin programe ANL”.
Control din iunie
Până în acest moment MAPN a predat CLM imobilul din Gai în vederea realizării lucrărilor de investiţii şi Primăria a predat cele 10 hectare de teren pentru realizarea poligonului de intruire. Însă, Ministerul a efectuat în iunie un control la Arad, în urma căruia „reprezentanţii Consiliului Local al Municipiului Arad nu au putut pune la dispoziţie documente sau informaţii concrete referitoare la demersurile efectuate pentru realizarea de locuinţe prin ANL”.
În concluzie, Ministerul susţine că nu a modificat valoarea investiţiilor ce trebuiesc realizate de către Primăria Arad, diferenţele fiind cauzate de cursul de schimb leu-euro, dar şi că până în acest moment Ministerul şi-a îndeplinit obligaţiile stipulate prin protocolul semnat cu Primăria.
Replica politică
Pe de altă parte, Ilie Cheşa, vicepreşedinte USL Arad comentează: „Minciuna are picioare scurte. Ministerul arată foarte clar că Gheorghe Falcă nu a spus adevărul. Acesta se află într-o continuă campanie de denigrare a Guvernului Victor Ponta. În lipsa unor informaţii veridice, «maiorul» Gheorghe Falcă inventează motive, aşa cum a făcut cu Cetatea Aradului. Este regretabil că Gheorghe Falcă, care crede că merită gradul de maior, foloseşte simboluri importante ale istoriei Aradului în lupte de tip politicianist”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!