ARAD. Seceta extremă din această vară a readus în prim-planul discuțiilor din sectorul agricol nevoia urgentă de a repune în funcțiune și de a investi în sistemele de irigații. Prezent la Arad, la invitația parlamentarilor social-democrați, ministrul Agriculturii, Petre Daea a susținut și o conferință de presă, la sediul local al partidului, conferință prezidată de președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor. Ministrul s-a adresat în mod direct fermierilor, vorbind despre prioritățile momentului în agricultură și despre obiectivele naționale majore ale mandatului său.
Grâu suficient chiar și pentru export
Ministrul Daea a ținut să îi felicite pe fermieri pentru că au reușit să treacă peste momentele dificile cauzate de seceta extremă din această vară. „După recoltarea grâului, avem cantitatea necesară pentru consumul intern și avem cantități și pentru export. România a fost este și va rămâne o țară cerealieră și va avea în continuare un aport deosebit în exportul de cereale”, a subliniat Petru Daea. Acesta a mai precizat și că a fost la Arad și în momentul de vârf al secetei, „am putut constata la fața locului situația dificilă. Ploile ne-au ocolit și sistemul de irigație nu a funcționat la capacitatea de care aveam nevoie fermierii”.
„Obiectivul numărul unu al țării în domeniul agriculturii este reabilitarea sistemului de irigații.
Avem libertatea de execuție pentru că statul e proprietar pe canale și nu se pune problema exproprierilor sau a altor cheltuieli suplimentare care ar apărea dacă nu am avea aceste canale de irigații. Al doilea mare obiectiv este pregătirea pentru prevenirea factorilor naturali distructivi. Seceta se poate atenua prin aducerea suplimentului de apă prin irigații, dar există fenomene, și din nefericire se înregistrează peste tot, care pot aduce distrugeri în doar câteva minute pentru toate culturile. Aici vorbesc de sistemul de combatere a grindinii și stimulare a precipitațiilor”, a declarat Petru Daea.
Ministrul a mai specificat că „nu putem face obiective de investiții dacă nu ne punem de acord fermier cu constructor, astfel încât să se știe ce se face în fiecare etapă, ce lucrări se execută și ce lucrări agricole se pot face”.
Nu în ultimul rând, ministrul Petre Daea a enumerat măsurile de sprijin luate de ministerul pe care îl conduce cu scopul de a sprijini fermierii cât mai mult în această perioadă dificilă, a amintit despre sursele de finanțare care sunt atât de la bugetul de stat, cât și din fondurile europene, de avansul care va fi de 70% din sumele aferente plății unice pe suprafață, dar și de faptul că Planul Național Strategic se află în faza finală.
Trimite articolul
XMerita felicitati agricultorii, cu toate ca, “mai avem si unele lipsuri, toasi!”.
-
Despre asaltul PANFLORA asupra Campiei de Vest uzand metode murdare si oameni mizerabili i-a spus cineva ?
Serios? sistemul de irigatii? Acum 40-50 de ani se sapau canale de irigatii cu duum care nici macar nu au mai fost intetinte, la fel panouri solare o grmada (vexi piata soarelui) si soia cit cuprinde. Da na ca numa mu ii cool to eat tofu
-
mă tu intelegi ce ai scris? roaga pe cineva sa traduca!
-
Ne-ai spart! Ce-ai vrut sa scrii?
Cu ce piz da matii sa irigi , cand panza freatica e sub limite , nivelul raurilor la fel , iar idiotii de romani vor sa exporte apa potabila ??????
agaricu asta e ca papusile muppets
-
Cu apa din barajele hidro .Ca nu se mai construiesc întrebați de ce strutocamila useristo atee ecologisto prosteasca.Unul zice meheheeee altul zice beheheeee și iacă în loc sa avem apa la culturi prin cădere avem seceta.Dar interesant ca ei sunt în favoarea asfaltarilor necontrolate.
-
Cu apa de pe Mures,Olt,Tisa,Dunare si de pe alte rauri,agariciule, tamp si badaran!
Zice omu : avem grâu suficient, chiar ptr. export ! Atunci PÂINEA DE CE SE SCUMPEȘTE ?!?
-
pentru ca suntem idioti si exportam graul si importam aluat congelat vechi, plin de conservanti. Cauta referinte pe net si ai sa te sperii de procente. Pentru ca muistii de politicieni au inchis majoritatea morilor romanesti si mare parte din brutarii. De aia. daia…
Voi faceți irigații, și multinaționale private va vinde apa la agricultori la preț ca la energie. Bravo Daea
Vrem lapte romanesc cu 3 lei litri asta ar fi o promisiune faina
-
Asta nu se poate pentru ca laptele pleaca de la producator cu 1,6 ron. Ce ar mai castiga comerciantul si nu in ultimul rand, statul? trebuie sa castige si ei fiecare macar vreo 3-4 ron la litru. de ce? Pentru ca se poate.
Cu pensionarul Vlaicu Traian ,director la ANIF Arad si liberal falconist, nu o sa faci nimic ministre!
Daeaoaia reloaded.
Un comunist cu gândirea unui președinte de cap, ajuns sinistru’ agriculturii la inceput de sec. XXI.
Ăsta ar trebui să fie in formol, nu in vreo funcție publică.
Petre Daea şi-a plătit biletul de intrare la “festivalul” Agromalim ?
Cu respect, toarășu Daea, cu ce ocazie pe la noi prin județ? Ați venit să aruceți ploaia, sunteți Rain Man? 😉