Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ajuns luni dimineață în zona Brazii-Gurahonț pentru a evalua pagubele generate de fenomenele extreme care au lovit, duminică, în mod deosebit satele Buceava şi Șoimuș.
Ministrul a fost însoțit în teren de prefectul Județului Arad, Toth Csaba, deputatul PNL Sergiu Bâlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Răzvan Cadar, dar și de angajații Apelor Mureș și ABA Crișuri.
După ce a stat de vorbă cu oamenii și i-au fost prezentate punctele cele mai afectate de viituri, ministrul Fechet a făcut câteva declarații: „Situația e mai bună decât ieri, slavă Domnului, avem cote în scădere, nu sunt oameni în pericol însă am ținut să fiu prezent aici în cele două localități afectate de inundații ca să mă asigur că specialiștii din cadrul Ministerului Mediului sunt pe poziții și avem toate cele necesare pentru a interveni la aceste calamități. Suntem bine coordonați cu celelalte instituții ale statului și mă refer aici la administrația publică locală și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Din nefericire, am avut un fenomen meteo extrem, cu precipitații care, conform estimărilor colegilor, au depășit 100 de litri pe metru pătrat. Din ce mi-au povestit oamenii din cele două sate, oameni în vârstă, trecuți prin viață, este un fenomen meteo cu care nu s-au mai confruntat vreodată, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit și să adaptăm modul în care intervenim în astfel de situații. Am venit nu doar să mă asigur că toți colegii mei sunt la lucru, ci să-i asigur pe cetățenii județului Arad afectați de inundații că de îndată ce Prefectura va elabora hotărârea de Guvern pentru sprjinirea populației aceasta va fi prioritară. Toate aceste persoane vor fi ajutate, fie că vorbim despre reconstrucția drumului, reamenjararea hidrotehnică a râului, sau că discutăm de casele afectate de inundații, cu siguranță ne vom ocupa de aceste probleme.”
Exploatarea pădurilor, în atenția ministrului
Întrebat dacă aceste fenomene extreme au fost cauzate de defrișări, ministrul Mediului a precizat: „Deocamdată, colegii care fac astfel de măsurători mi-au spus că aceste dezastre s-au datorat cantităților enorme de precipitații localizate. Au fost ape care au coborât extrem de rapid de pe acești versanți, dar deocamdată nu aș trage astfel de concluzii. Bineînțeles că mă voi ocupa în calitate de ministru să verific și modul în care sunt exploatate pădurile din împrejurimi pentru că, este adevărat, am văzut și foarte multe bucăți de arbori care pot fi, până la urmă, și obiectul unei exploatări forestiere neconforme, dar nu vreau să tragem deocamdată această concluzie, pentru că s-ar putea să nu fie adevărată.”
La rândul său, prefectul județului, care s-a aflat în teren și duminică, a declarat: „L-am însoțit pe domnul ministru al mediului, Mircea Fechet și îi mulțumesc pentru vizită și pentru sprijinul acordat autorităților și locuitorilor afectați din satele Buceava și Șoimuș. Astăzi convocăm CJSU pentru informarea membrilor și adoptarea măsurilor care se impun. Este pregătit și Ordinul de Prefect privind constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor.”
Situația este critică
Deputatul Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, care coordonează celula de criză a Consiliului Județean, l-au însoțit în teren pe ministrul Fechet: „Situația în zonă continuă să fie critică, oamenii afectați au nevoie de ajutor, îngrijire, alimente, lucrări publice pentru a remedia stricăciunile. Oamenii de aici au fost loviți de inundații în decurs de câteva minute, este o situație cu adevărat dramatică. Salut prezența promptă a ministrului Mircea Fechet pentru că urmează să fie evaluate pagubele și transmise la Guvern solicitările pentru despăgubiri”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea.
Răzvan Cadar a subliniat, la rândul său: „Consiliul Județean Arad va interveni, conform atribuțiilor, pentru a ajuta cetățenii zonei calamitate, în special în domeniul refacerii drumurilor județene afectate, pentru a permite accesul la proprietățile oamenilor. Este nevoie de intervenție și pentru drumul comunal Buceava – Șoimuș. Vom colabora și cu celelalte instituții guvernamentale pentru a se dispune cât mai repede măsurile necesare pentru revenirea la normalitate și recuperarea pagubelor pe care le-au suferit cetățenii”, a spus vicepreședintele CJA, Răzvan Cadar.
Hotărâre de Guvern
În urma analizei și centralizării pagubelor produse de fenomenele extreme de duminică, Instituția Prefectului întocmește hotărârea de Guvern prin care se vor solicita despăgubiri și bani pentru refacerea infrastructurii publice.
Trimite articolul
XPrea târziu. S-a făcut treaba în perioada pandemiei. V-ați trezit prea târziu domnilor din Ministere.
-
Astia trebuiau luati si pusi sa dea la lopata, nu lasati sa se plimbe si sa se pozeze.
Ministrul Mediului, la Brazii: „Voi verifica modul în care sunt exploatate pădurile în zonă.
Ce ati facut pana acum???
D-l Ministru ar trebui sa prezinte list barajelor antiviitura la care se lucreaza in Romania si, in particular, in judetul Arad. Cu investitii zero in domeniul apelor, vor urma dezasre si mai mari.
tot ocolul silvic gurahont este taiat la ras, nu de acum ci de pe vremea lui oprea.
prea tarziu dle ministru!!
ce cauta balcea din nou??
se lipeste ca si musca de cacao de fiecare data, mai lipsea botox si poza era completa!!
Domnule ministru treceți și pe Valea Cladovei să vă minunați și acolo
Ce ați făcut până acum incultilor ? La noi până nu vine tragedia nu vă prindeți !! Toți sunt mana in mână de la ocolul silvic până la ultimul amarat cu drujba.Ar trebui pușcărie cu executare pt tăiat ilegal.Legea păcii și țara corupților,după dezastru s au trezit și ei :)) penibil,numai la noi poți auzi așa ceva :))
Cand sunt ploi de 100l/mp poti sa ai padurea perfect intacta ca tot te ia viitura….aici trebuia decolmatari , indiguiri, baraje .. etc…inclusiv pomii doborati anii anterior si lasati in padure sunt o mare problema in caz de viitura ca ii angreneaza la vale , din cand in cand se mai opresc si fac un mic baraj , iar cand pleaca au o forta mult mai mare…astea sunt fenomene extreme care nu le poti controla , doar sa mai reduci din efecte…daca se continua politica lu ceausescu in privinta bazinelor hidrologice , acum toata tara era plina de baraje si pusa la punct .
Oricum privesc tot de la jegurile politice se trage orice nenorocire a acestui popor chinuit.
Cam tarziu s-au trezit. Trebuie sa vina o tragedie, pentru ca alesii nostri sa bage in seama “boborul”. Acum incep sa le fie frica de viitoarele alegeri, ca altfel i-ar durea la basca, exact ca pana acum. Tara lucrului bine facut…
„Voi verifica modul în care sunt exploatate pădurile în zonă” Domnule ministru, nu trebuie sa mai vericicati nimic.
E la mintea cocosului. Au venit austriecii si “au furat” lemnele. Ia verificati, care dintre colegii dvs. au luat parale?