Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este primul ministru al sănătăţii care a acceptat vreodată să viziteze probabil una dintre cele mai mizerabile secţii spitaliceşti din România: Secţia de Boli Infecţioase din Arad. A acceptat la insistenţa noastră chiar să intre în secţie, dar nu a rezistat decât 3 minute înăuntru şi numai la parter. Reacţia oficialului spune, însă, totul despre condiţiile în care sunt cazaţi şi trataţi bolnavii de la Boli Infecţioase, de zeci de ani.
„Vrem să vedem reacţia dvs, să vedem dacă aţi mai văzut aşa ceva. Tot ne-am străduit să le arătăm şi celorlalţi miniştri ai sănătăţii care au venit pe la Arad, dar niciunul nu a vrut să vină aici”, a fost îndemnul nostru către ministru. Oficialul, Florian Dorel Bodog, a fost convins de cei de la PSD Arad să viziteze şi secţiile spitaliceşti cu probleme din oraş. Aşa că a ajuns şi la probabil cea mai neprimitoare secţie, cea de Boli Infecţioase, care arată mizerabil şi care, totuşi, este autorizată de structurile sanitare să funcţioneze.
Care a fost reacţia ministrului? „Această clădire nu poate fi autorizată ca spital, eu aşa zic”. Şi după ce s-a insistat pe faptul că pacienţii stau în saloane cu igrasie şi că se îmbolnăvesc aici, ministrul Sănătăţii a mai precizat: „Am văzut condiţiile, nu trebuie să îmi spuneţi nimic”.
Situaţia în care se află acest spital este atât de precară şi dramatică încât însuşi ministrul s-a declarat şocat de faptul că mai există aşa ceva. Reacţia oficialului, care nici nu s-a putut atinge de clanţa uşii unui salon, a fost grăitoare, acesta suspinând la vederea imaginii secţiei contagioase şi refuzând să vadă şi saloanele de sus: „Nu cred că mai e nevoie, mi-a ajuns!”.
Fără autorizaţie, cu rezolvare pe parcurs
În această clădire sunt cazaţi aproximativ 30 de pacienţi. Situaţia imobilului este critică de zeci de ani, iar până acum nimeni nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia.
După cele 3 minute în care şi-a format o opinie, concluzia ministrului Sănătăţii a fost cât se poate de clară: „Aceasta clădire nu se poate autoriza… sanitar, pentru a putea funcţiona”. Vis-a-vis de acest subiect, cei de la DSP spun însă că soluţia e la îndeamnă, directorul DSP, Constantin Cătană precizând că se încearcă rezolvarea lucrurilor din mers.
Citiți principiile noastre de moderare aici!