ARAD. După vizita dr. Virgil Musta de la Timişoara, spitalul de campanie de la Expo Arad a fost călcat, joi după-masă, de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Acesta a venit la „secţia externă” a Spitalului Judeţean de la Expo după ce a vizitat „spitalul COVID” din Grădişte unde au fost la un moment dat câteva probleme ultramediatizate.
Cum stă Aradul din punct de vedere al gestionării pandemiei, după părerea ministrului Sănătăţii? „Mult mai bine ca acum trei săptămâni, când am fost aici. Este o perioadă în care trebuie să înţelegem că Aradul este la poarta de intrare a ţării, că pe aici a fost cel mai mare flux de concetăţeni care s-au întors în ţară, că aici am avut şi foarte multe centre de carantină, că aici au fost şi momente în care şi personalul medical şi pacienţii au fost un pic dezorientaţi, dar în acest moment pot spune că lucrurile s-au reaşezat atât ca personal, cât şi ca atitudine. Am fost la spitalul de pneumologie unde se văd şi pacienţi la geamuri, liniştiţi, şi o activitate intensă” – a spus Nelu Tătaru.
În ceea ce priveşte spitalul de campanie de la Expo – unde vor fi internate cazuri uşoare de COVID-19, dacă celelalte unităţi medicale sunt suprasolicitate –, ministrul Sănătăţii a subliniat: „Stadiul de pregătire este bun. Evaluarea o voi face în momentul în care vom avea şi pacienţi. Din informări, sunt cadre medicale voluntare care vor face activitatea aici, dar indicaţia mea a fost să avem şi medici specialişti infecţionişti care să supervizeze această activitate atunci când ea se va desfăşura” – a declarat Nelu Tătaru.
„Să fim în continuare precauţi!”
Ministrul Sănătăţii a făcut câteva consideraţii şi asupra momentului prezent al pandemiei în România şi a lansat câteva recomandări pentru perioada următoare.
„Suntem într-o etapă a pandemiei în România în care ne aşteptăm să avem un număr mai mic de cazuri, să ajungem în vârful curbei şi apoi să putem reevalua tot ce înseamnă unităţi spitaliceşti. Dacă acum două săptămâni veneam într-un context în care era un pic de degringoladă, ca să spun aşa, acum cam fiecare a înţeles ce are de făcut. Aradul este, după Suceava şi Bucureşti, următorul judeţ ca număr de cazuri. Eu sper ca în următoarea perioadă să putem aşeza, şi datorită testărilor, cazuistica în fiecare judeţ în parte, nu neapărat la Arad. La Arad, repet, avem o poartă de intrare, avem un aflux mare. Şi în aceste zile au intrat concetăţeni de-ai noştri. Trebuie să gestionăm foarte bine poarta de intrare, că se cheamă Timiş, că se cheamă Arad, că se cheamă Bihor. Dacă până acum am reuşit să limităm şi îmbolnăviri printr-o acţiune de anchetă epidemiologică destul de intensă – cu izolare, cu carantină – suntem într-un moment în care dacă cei din carantină au început să scadă ca număr, dacă cei din izolare au început să scadă ca număr, trebuie să gestionăm tot ce înseamnă cămine, instituţionalizaţi, persoane care se ocupă de aceste persoane instituţionalizate şi corpul medical. Suntem într-un moment în care, dacă am ajuns să avem un oarecare stoc de medicamente, de materiale sanitare, de echipamente de protecţie, rămâne să păstrăm aceeaşi precauţie. Şi precauţia trebuie să rămână şi după preconizatele măsuri de relaxare, când vor fi ele, după 15 mai. Rămâne aceeaşi distanţare socială în acest moment, rămâne aceeaşi izolare socială în acest moment, rămân acele precauţii de mască şi mănuşi când ieşim. Dar rămân, mai presus de toate, acele precauţii pe care să le trecem oarecum din partea corpului medical către populaţia civilă. Şi acestea trebuie să rămână în continuare” – a conchis ministrul Sănătăţii la finalul vizitei sale la Arad.
Pantă ascendentă
„Încă suntem pe pantă ascendentă, chiar dacă panta este lină. Dar las acea perioadă de 7-10 zile de la sărbătorile pascale pentru a vedea totuşi ce s-a întâmplat la sărbătorile pascale şi care este efectul în următoarea perioadă. Dacă s-a respectat tot ce înseamnă condiţii, nu am avut nici persoane care au venit din alte focare, nu am avut o transmitere comunitară accentuată, atunci ar trebui să rămânem la 10-12.000 de cazuri pentru vârful pandemiei în România” – a spus ministrul Nelu Tătaru.
Trimite articolul
XBîlcea, ne poți da Definiția Celulei din cap, pe de rost? Dacă nu, care ar fi rostul Domniei tale prin Spitale așa de des?
MEMENTO & RESPECT AC – PNȚCD ’90 – 2000.
ciulaii vechi ….. si noi
Observ ca nici de data aceasta, dl. Ministru al Sanatatii nu a fost sa vada Spitalul de Boli Infectioase de pe str. Cicio Pop si ma intreb, de ce? Daca este Spital de Boli Infectioase era normal sa mearga si acolo, dar probabil autoritatile locale au considerat ca nu da bine la imagine sa vada starea groaznica in care se afla acea cladire, acea sectie!
Din nou ati scris laudativ la adresa conducerii spitalui.Ultima data cand a fist ministrul aici s-a lasat cu demisia sefului DSP.Acum ministru a venit sa demita conducerea spitalului judetean.Cred ca doar dr.Furau sau dr.Prisca mai pot scoate spitalul din situatia actuala.E clar ca ministrul nu a venit sa laude “marile realizari” ale conducatorilor PNL din judet asa cum vreti sa dati de inteles.