Parcul Natural Lunca Mureșului este unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale, pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 17.455 ha și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.
Țestoasa de apă europeană (Emys orbicularis) poate fi zărită în pădurile din Parcul Natural „Lunca Mureșului”, în apropierea ochiurilor de apă, preferând habitate semi-acvatice și terestre. Este o specie omnivoră, hrănindu-se cu viermi, mormoloci, insecte, dar și cu plante. La rândul lor, în special puii, sunt „apreciați” de stârci, egrete, vulpi etc.
Coloritul pielii și al carapacei, închis la culoare cu pete verzi-gălbui, le fac extrem de greu de depistat în perioada lor de activitate: martie/aprilie – septembrie/octombrie, căci în sezonul rece intră în hibernare.
Este o reptilă, așadar, își depune ouăle în pământ, deosebindu-se de amfibieni (#RanaDalmatina), care își depun ouăle în ape stătătoare. Sunt ființe longevive, anumite surse menționând că acestea pot trăi chiar 100 – 120 de ani, dacă întrunesc condiții prielnice.
Este o specie vulnerabilă și se confruntă cu probleme ca poluarea apelor, diferite activități antropice: dezvoltarea infrastructurii, drenarea apelor, dar chiar și eliberarea din acvarii a unei/unor specii de țestoase exotice (Trachemys scripta elegans), în natură. Asta după ce aparținătorii s-au săturat de ele. Aceste specii exotice se adaptează extrem de repede noilor habitate, iar concurența pentru hrană și teritoriu duce la scăderea populației de Emys orbicularis.
Mai multe informații puteți găsi la adresa http://www.luncamuresului.ro, sau pe pagina de facebook: ParcLuncaMuresului.
Foto: Irinel Oberșan
Trimite articolul
XAm si eo o puza cu brosaca falcoasa (peneleus aschisus) care traieste in canalizarile din metropolele din benelux, E tot spcie rara.
-
Da-i omoru, nu o abandona in natura, ca e pericol pt specia asta locala, si e pacat sa manance tor specia aia exotica din zona paduroasa brad.