Parcul Natural Lunca Mureșului este unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale, pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 17.455 ha și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.
Specie de rumegătoare răspândită în mare parte a Europei, frecvent întâlnită și în Parcul Natural „Lunca Mureșului”, căpriorul (Capreolus capreolus) trăiește pe terenuri mozaicate: păduri deschise, luminișuri, pășuni, dar și terenuri arabile, unde găsește hrană pe toată perioada anului.
Este o specie de talie mai mică decât cerbul carpatin și decât cerbul lopătar, cu care este înrudit. Este mai activ la răsăritul, respectiv la apusul soarelui, iar dieta sa constă în plante ierboase și lemnoase pe care le roade, ciuperci, fructe căzute din copaci, în timp ce iarna consumă crenguțe de arbori, muguri și lăstari.
Masculii își apără în perioada martie – septembrie teritoriul, pe care îl marchează regulat cu excremente. Doar masculii prezintă coarne, pe care le leapădă la finalul anului (octombrie-decembrie); la începutul anului următor coarnele îi cresc iarăși, iar în lunile martie-aprilie masculii și le curăță de piele (blană), frecându-le de scoarța arborilor și arbuștilor.
Specia se întinde pentru a se odihni și pentru a rumega , dar nu înainte de a curăța cu copitele locul respectiv de vegetație. În jurul lunii mai, femela dă naștere unui număr de 1-3 pui (iezi), care au blana maro-roșcat cu pete albe, pentru o camuflare împotriva prădători.
Apropo de prădători, știați că una dintre cele mai mari amenințări asupra populației de căpriori o reprezintă câinii vagabonzi care cutreieră pădurile?
Mai multe informații puteți găsi la adresa http://www.luncamuresului.ro, sau pe pagina de facebook: ParcLuncaMuresului.
FOTO: Gabriel Herlo
Citiți principiile noastre de moderare aici!