Parcul Natural Lunca Mureșului este unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale, pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 17.455 de hectare și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.
Cerbul carpatin (Cervus elaphus) este cel mai mare erbivor din Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad. Este o specie cu un statut de conservare favorabil la noi în țară, preferând zone împădurite, poieni, terenuri agricole atât în zona de șes, cât și la deal. Dieta sa este compusă din tulpini tinere de arbori, ghindă, jir, scoarță de copac, hrană de pe terenurile agricole. Femelele (ciutele) pot atinge greutatea de 80-150 kg și trăiesc în turme mari conduse de o femelă dominantă.
Masculii pot ajunge până la 300-330 kg, iar toamna, în perioada de împerechere (rut), își formează un harem pe care-l apără cu îndârjire de ceilalți masculi, uneori consecințele luptelor pot fi răni foarte grave sau chiar decesul unuia dintre adversari.
Lupul este dușmanul natural cel mai de temut al cerbului.
Pagube mai reduse fac și râsul și ursul. Pe lângă agricultura intensivă și dezvoltarea infrastructurii, și câinii hoinari sălbăticiți care cutreieră pădurile reprezintă principalele amenințări ale cerbului carpatin.
Mai multe informații puteți găsi la adresa http://www.luncamuresului.ro.
Trimite articolul
XCe bine ca ati anuntat ! Ce bucurie le-ati facut acum braconierlori cu si fara guler alb ! Iar vom vedea vanturandu-se pe inserat Jeep-uri cu faruri puternice pe cabină si ,,baietii de baieti ,, vor intra in actiune .
Utati-va bine la el, ca n-o sa-l mai vedeti !!!