Parcul Natural Lunca Mureșului este unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale, pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 17.455 ha și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.
Lebedele de vară (Cygnus olor) pot fi adesea observate în Parcul Natural „Lunca Mureșului”, teritoriul ariei protejate fiind un areal propice pentru lebede, acestea găsind aici liniștea mult căutată.
Sunt păsări de talie mare care se întâlnesc în zona luciului de apă: lacuri, bălți, râuri mari lent curgătoare, în care pot găsi hrană din abundență. Dieta constă în special în plante acvatice, iar uneori consumă și nevertebrate (larve, moluște, viermi etc.), chiar mormoloci sau pești mici.
Perechea monogamă își construiește cuibul de obicei în zone bogate în stufăriș, ambii adulți implicându-se în clocirea ouălor și creșterea puilor. Puii, care se disting ușor de adulți prin penajul alb-cenușiu și ciocul închis la culoare, stau în preajma părinților 4 – 5 luni după eclozare.
Printre amenințările la adresa populației de lebede de vară se numără: contaminarea apelor cu substanțe de origine petrolieră, respectiv rănirea (uneori putând duce chiar și la moarte) cu diverse accesorii de pescuit „uitate” în ape.
Mai multe informații puteți găsi la adresa http://www.luncamuresului.ro, sau pe pagina de facebook: ParcLuncaMuresului.
Foto și Video: Gabriel Herlo, biolog – Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad
Trimite articolul
Xprefer sa vad asa ceva decat pe Spartacus!si pe toata gloata lui!
Facem pariu ca sfarseste la gratar pe marului?
Anul trecut era o familie de lebede cu boboci pe pe balta Maltaret, oare mai sunt acolo ?