Arad. Parcul Natural Lunca Mureșului este unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale, pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Are o suprafață de 17.455 ha și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.
Știm cu toții că ursul are un somn adânc iarna. Însă nu e singurul mamifer din fauna României care apelează la o astfel de metodă în sezonul rece: marmota (Marmota marmota) hibernează și, de asemenea, ruda acesteia nu foarte îndepărtată, popândăul (Spermophilus citellus) – care trăiește și pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureșului.
Popândăul poate fi zărit trăind în colonii, doar pe terenurile cu vegetație joasă (pajiști) în care își poate săpa cu ușurință galerii. Aceștia folosesc galeriile atât pentru a hiberna (între lunile septembrie/octombrie și martie/aprilie), a se adăposti în caz de pericol, cât și pentru a-și crește puii. După ieșirea din hibernare, are loc împerecherea, iar femelele dau naștere unui singur rând de pui (între 2-11) anual.
Fiind un rozător și o specie omnivoră, popândăul consumă rădăcini, bulbi și semințe ale diverselor plante, dar nu refuză nici hrană de origine animală.
Conform Listei Roșii a IUCN (International Union for Conservation of Nature), popândăul este o specie vulnerabilă, având o populație în scădere, principalele amenințări asupra acestuia fiind distrugerea sau fragmentarea habitatelor (a pajiștilor), cât și abandonarea terenurilor – care duce la creșterea necontrolată a vegetației.
În condițiile în care populația de popândăi este în scădere, au de suferit și prădătorii naturali ai acestuia – parte dintre ei – specii de interes comunitar: acvila de câmp, vânturel roșu, acvila țipătoare mică, dihor de stepă etc.
Mai multe informații puteți găsi la adresa http://www.luncamuresului.ro, sau pe pagina de facebook: ParcLuncaMuresului.
Foto&video: Gabriel Herlo, Alin Ruja
Citiți principiile noastre de moderare aici!