Nu știm să ne prețuim „comorile” pe care natura ni le oferă pe tavă. Ne-am îndepărtat de natură și de partea spirituală și ne-am îndreptat spre tehnologie, avuție și egocentrism. În goana noastră după bani, distrugem totul în cale, inclusiv natura, fără să ne dăm seama că totul este trecător… efemer. Am vizitat de curând stațiunea Moneasa. Încă de la început, am rămas pur și simplu fascinaţi de faptul că aici, arădenii au un colț desprins din Rai. Un colț încă nepătat de tarabe kitsch-oase, de „bani” și interese. Am intrat în lumea insectelor, a florilor, a salamandrelor și a șerpilor ce viețuiesc în pădurile de aici și am ascultat susurul apelor ce curg liniștite prin văile Munților Codru Moma. Şi totul pe gratis. Pentru cei care caută liniștea interioară și echilibrul mental, Moneasa este de departe locul care nu trebuie ratat. Stațiunea oferă foarte multe trasee tursitice, curate încă. Vă vom prezenta, mai departe, un scurt istoric al stațiunii, atracțiile turistice din zonă, beneficiile apelor minerale de aici și imagini care vă vor introduce în lumea pe care am uitat să o mai vedem cu ochii larg deschiși.
Istoricul zonei
Urmele locuirii pe aceste meleaguri datează din paleolitic (prima epocă din istoria omenirii, cunoscută sub denumirea de epoca pietrei cioplite) și neolitic (epoca pietrei lustruite) și au fost descoperite în complexul de peșteri “Hoanca” și “Izoi”. Prima atestare documentară a localității Moneasa datează din anul 1597. Un rol important în economia localității Moneasa îl au exploatările de marmură neagră și roșie, exploatarea și prelucrarea lemnului, turismul, precum și izvoarele minerale bicarbonatate, calcice, sodice, oligominerale și mezotermale, valorificate încă din anul 1866, conform Wikipedia.
Oază de sănătate
Stațiunea are un profil curativ.Tratamentul se adresează afecțiunilor ale sistemului nervos central și periferic, ale sistemului locomotor, dar și afecțiunilor ginecologice, nevroză astenică, reumatologie și boli asociate-nutriție, metabolice (diabet mellitus, obezitate). Factorii naturali de cură sunt climatul, ce are un efect calmant asupra organismului uman în general și asupra sistemului nervos central în mod particular, și apele minerale oligoterme. Apele termale au temperatura de 25-32 °C și sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, conform aceleiași surse.
Obiective turistice
Cetatea Dezna este situată pe dealul Ozoiu, ce aparține de localitatea Dezna, la șapte kilometri de Moneasa. Astăzi se mențin în picioare câteva ruine ale cetății din secolul al XIII-lea, care a jucat rol de apărare al vestului Transilvaniei se arată pe site-ul www.i-tour.ro.
Peştera Liliecilor
Se află la doar o oră de mers pe jos distanță de localitatea Moneasa și este decorată cu stalagmite și stalactite de diferite dimensiuni. De aici izvorăște și un pârâu care trece pe lângă baza de tratament a stațiunii Moneasa. Peștera este deosebit de frumoasă, este săpată în calcar negru.
Grota Urșilor, Moneasa
Grota Urșilor, la care se ajunge pe un traseu de maxim 30 de minute pornind din staţiune.
Peştera Valea Morii
Se află în localitatea Moneasa și este o arie protejată de interes național, de tip speologic. Rezervația din Munții Codru-Moma se întinde pe o suprafață de cinci hectare și are o lungime de 2.012 metri. Peștera este de interes speologic și adăpostește colonii de lilieci ce aparțin ordinului chiropterelor, specia Myotis.
Peștera Cristalelor
Peștera Cristalelor este unică în lume, fiind formată din rocă de calcar negru. Este situată pe platoul carstic Vașcău, în apropiere de Moneasa, în vestul satului Căprioara din Munții Codru-Moma. Speologii atrag atenția asupra valorii geologice și științifice reprezentate de Peștera Cristalelor. Aici au fost descoperite urme ale ursului de peșteră sau de caveran, specie rară de urs, răspândită în Europa în timpul Pleistocenului. Acesta locuia în zone calcaroase bogate, evitând zonele de câmpie. Ursus spelaeus preferă terenurile împădurite sau livezile pădurilor.
Peștera de la Băi
Peisajul sălii este haotic, podeaua fiind acoperită cu numeroase blocuri prăbușite din tavan. După câteva zeci de metri galeria se bifurcă, brațul din stânga terminându-se, după circa 40 metri, într-un lac de sifon. Ramura din dreapta continuă încă 200 metri, dar cavernamentul este departe de a se impune prin spațialitate. Prezența ei în imediata apropiere a stațiunii Moneasa, frecventată de turiști, transformă peștera, – în ciuda zestrei sale modeste – prin efectul de singularitate în teritoriu, într-un obiectiv de real interes. Ceea ce a și determinat acțiunile de amenajare și introducere în circuitul turistic, se arată pe www.infopensiuni.ro.
Cariera de marmură neagră și roșie
Este remarcabilă prin metodele moderne de exploatare a rocii și prin calitatea acesteia, dar mai ales pentru peisajul impresionant pe care îl oferă marele front în trepte. La bază se exploatează marmura neagră, iar deasupra marmura roșie. Aici au fost descoperite, în cursul exploatării mai multe peșteri, din păcate astăzi distruse sau inaccesibile.
Platoul carstic Tinoasa
Poate fi admirat pe un frumos traseu montan ce poate fi realizat pornind din stațiunea Moneasa, semnalizat cu un cerc galben.
Citiți principiile noastre de moderare aici!