ARAD. După o investiţie de 238.904,40 de lei (finanţată de Primărie, din bugetul local), după cinci luni de muncă şi multă dedicare, biblioteca şcolară a Colegiului Naţional „Moise Nicoară” a fost inaugurată. Este a treia cea mai mare bibliotecă din Arad, după Biblioteca Județeană și Biblioteca Arhiepiscopiei. În 2004, a primit numele unui fost elev al liceului, poetul și academicianul Ștefan Augustin Doinaș.
Nou: tradiţional şi modern
Biblioteca are, în prezent, 35.328 de cărți, cea mai veche fiind o biblie din anul 1470.
Biblioteca „Ștefan Augustin Doinaș” se află în incinta școlii, la etajul I, e așezată simetric cu sala festivă, intrarea făcându-se din holul festiv. În fața bibliotecii e mozaicul original, din 1873.
În suprafaţă de 46 de metri pătraţi (4,60 x 10 metri), spaţiul bibliotecii a fost reabilitat în urmă cu zece ani, odată cu reabilitarea clădirii colegiului. Dar se impunea înlocuirea mobilierului, care era foarte vechi și devenise periculos pentru a suporta greutatea cărților. Dorinţa de a oferi un spaţiu securizat cititorilor care calcă pragul bibliotecii s-a născut în urmă cu şase ani, când prof.dr. Diana Achim a preluat mandatul de director. Doar acum, însă, „s-au aliniat astrele” iar visul a devenit realizabil. Graţie designului executat de Taku Design Studio, a fost valorificat modelul vechi al mobilierului, cu supantă, designul modern oferind posibilitatea folosirii inteligente a spațiului. Rafturile cu cărţi sunt dispuse pe toată înălţimea pereţilor (5,5 metri).
Hrană spirituală
Evenimentul prilejuit de inaugurarea Bibliotecii „Ștefan Augustin Doinaș” s-a desfăşurat în holul din faţa acesteia, într-o atmosferă lejeră, la care au participat reprezentanţi de la cel mai înalt nivel ai Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei, Inspectoratului Școlar Județean, Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, Complexului Muzeal, Centrului Cultural Județean, Universităţii „Aurel Vlaicu”, Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, dar şi reprezentanți ai firmelor care au amenajat spaţiul bibliotecii.
Manifestarea inaugurală a fost construită în jurul ideii de hrană spirituală, participanţii fiind invitaţi să se aşeze la o „masă cu bookate”. Din meniul „à la carte” propus de organizatori au făcut parte: Frigărui de citate critice, Salată de științe, Tocăniță de proverbe și zicători, Platou cu filosofi fundamentali, Rulouri de proză românească, Plăcintele Doamnei Bovary, Ruladă cu drame celebre, Borcane cu dulceață de poezie romantică, Sufleu existențialist, Tort de scrisori de dragoste, Compot de basme populare.
„Într-o atmosferă plăcută, care a dozat perfect un cocktail de protocol și relaxare, vorbitorii, dar și gazdele (directori, profesori, elevi, părinți) au intrat în jocul de a se lăsa serviți și a se hrăni cu produse culturale inedite, de a evoca întâmplări legate de carte, bibliotecă, școală, în dorința de a-și înscrie propriul discurs în marele text al lumii. O cupă de șampanie și discuții la fel de spumoase au încheiat o seară frumoasă, în biblioteca celor care citesc. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă întâlnirea oamenilor și a cărților. Mulțumiri speciale familiei Matekovits, întotdeauna alături de evenimentele școlii” – a punctat directoarea Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, prof.dr. Diana Achim.
Scurtă istorie
Înainte de Marea Unire, în biblioteca colegiului funcționau trei biblioteci: Biblioteca Orczy – Vásárhelyi (din care face parte şi o biblie tipărită la Lipsca în 1543), Biblioteca profesorilor (care cuprinde volumul Poezii de Dimitrie Bolintineanu, ediția din 1877) şi Biblioteca elevilor. La sfârșitul perioadei interbelice, Biblioteca Orczy – Vásárhelyi număra 30.079 de volume, dar la începutul perioadei comuniste, Biblioteca a avut de suferit, din cadrul ei fiind scoase o serie de scrieri al căror conținut nu se mai încadra în noile direcții ale statului român. În anul 1957, Biblioteca Orczy – Vásárhelyi a fost predată Bibliotecii Municipale, fondul de carte devenind practic inaccesibil pentru consultare. Biblioteca liceului a mai rămas cu aproximativ 240 de volume, constituind azi colecția de carte veche (aflată acum „în amenajare”, urmând a fi transformată într-un fel de muzeu). Tot în perioada comunismului au fost unificate biblioteca profesorilor cu cea a elevilor. În ceea ce privește fondul de carte, acesta a crescut de la 21.638 volume în 1966, la 35.112 volume în 1991. Fondul de carte s-a îmbogățit cu donații de la diverse persoane, cea mai recentă donație consistentă venind din partea prof. Mirela Mureșan.
În biblioteca școlii se află și o pipă care i-a aparținut lui Ștefan Augustin Doinaș, prin care a trecut și inspirația Mistrețului cu colți de argint.
Citiți principiile noastre de moderare aici!