Joi 10 martie, la Cinema Arta, Mircea Mihăieș ne va vorbi despre Ulysses, de la 17.30. Două ore mai târziu, dacă tu consideri că nu ai fost suficient provocat, H.R. Patapievici ne va da detalii, tot la Cinema Arta, despre lucruri și mai ascunse. De ce? Ca să aflăm câte ceva despre adevăr. Totul la Festivalul de ştiinţe umaniste, ediţia a II-a, organizat de Centrul Municipal de Cultură, la Cinema Arta. În prima zi a festivalului Mircea Mihăieş vine cu „Adevărul manuscriselor, ciornelor şi corecturilor”, iar H.R. Patapievici vorbeşte „Despre adevărurile uitate”. Vineri, sâmbătă şi duminică, pentru că festivalul de va întinde pe perioada 10 -13 martie, despre adevăr vor mai vorbi şi Sorin Vasilescu, Gabriel Liiceanu, Barbu Mateescu şi Sever Voinescu.
Dar haideţi să vedem şi cine sunt primii doi conferienţiari ai Festivalului de Ştiinţe Umaniste de la finele acestei săptămâni. Mircea MIHĂIEŞ s-a născut la Arad în 1954. Profesor de literatura engleză și americană la Universitatea de Vest din Timișoara, redactor-șef al revistei Orizont, a publicat o serie de volume dintre care: „De veghe în oglindă” (1989), „Femeia în roșu” (1990, în colaborare cu Adriana Babeți și Mircea Nedelciu), „Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea” (1995), „Viața, patimile și cîntecele lui Leonard Cohen” (2005), „Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus în Statele Unite în 2013), „Ce rămîne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha” (2012). A publicat șase volume în colaborare cu Vladimir Tismăneanu. Lucrează la o carte despre James Joyce.
Horia-Roman Patapievici s-a născut la Bucureşti la 18 martie 1957. Are studii de fizică, este membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000-2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, din 2005), cercetător privat în istoria ideilor şi desigur scriitor şi realizator TV. Dintre cărţile publicate amintim „Cerul văzut prin lentilă” (1995), „Zbor în bătaia săgeţii” (1995), „Omul recent” (2001), „Discernământul modernităţii” (2004), „Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante” (2004), „Partea nevăzută decide totul” (2015).
Citiți principiile noastre de moderare aici!