„Pretextul că şi partidele mici ar trebui să poată ajunge în Parlament, chipurile pentru reprezentativitatea cât mai multor categorii sau grupuri de cetăţeni este unul cât se poate de străveziu. Cele mai multe dintre partide nu reprezintă, de fapt, pe nimeni, ci doar pe cei care le-au înfiinţat sau pe cei la comanda cărora s-au înfiinţat, ca partide satelit. Cu cât mai multe partide ar intra în Parlament, cu atât procesul legislativ ar fi mai greoi, majorităţile putându-se schimba de pe o zi pe alta, prin atragerea unor parlamentari când într-o tabără, când în alta, prin diverse promisiuni. Un guvern în care ar intra reprezentanţi ai mai multor partide nu ar putea beneficia de un program de guvernare bine trasat pe baza unor principii şi priorităţi, pentru că toţi ar avea pretenţii antagonice. Este limpede că interesul scăderii pragului electoral este al partidelor mici, începând cu M 10 al Monicăi Macovei, căreia i-a aparţinut iniţiativa înfiinţării unui partid cu doar trei membri fondatori”, spune Mircea Purcaru. În opinia sa, lucrurile ar sta şi mai rău în cazul scăderii pragului la alegerile locale. „Formarea unor majorităţi stabile în consiliile locale şi judeţene ar fi, practic, imposibilă, în condiţiile existenţei unor consilieri de la mai multe partide politice. Ar fi o continuă târguială pe voturi, care ar duce la tergiversarea unor proiecte de mare importanţă pentru comunitate, o veşnică hărţuială politică, în detrimentul cetăţenilor. La societăţile din subordinea primăriilor şi consiliilor judeţene ar fi un adevărat mozaic de oameni de partid, fără să mai conteze dacă au vreo tangenţă profesională cu posturile pe care le ocupă. Teoretic, ar fi o posibilitate de stopare a abuzurilor maşinii de vot din consilii, dar practic se poate şi invers, adică primarul sau preşedintele consiliului judeţean, , deşi partidul său nu are majoritate, îşi face majoritate personală, cumpărând voturi de la alte partide. Una peste alta, nu cred că reducerea pragului electoral ar fi o măsură bună, fiind de natură să-i servească doar pe aleşi, nu şi pe cei care i-au ales”, conchide Mircea Purcaru.
Mircea Purcaru: scăderea pragului electoral, o idee proastă
Mircea Purcaru: scăderea pragului electoral, o idee proastă
Reactualizat la:
Preşedintele executiv ALDE Arad, Mircea Purcaru, este de părere că scăderea pragului electoral ar complica şi mai mult eficienţa instituţiilor statului la nivel central şi local.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
În prezența a aproximativ 150 de preoți și diaconi și a peste 1.000 de credincioși, ierarhii arădeni au pus piatra de temelie pentru biserica Schitului „Izvorul Tămăduirii” de la Frumușeni.
2
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!