„Miroase a nou” în Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad. Două lucrări de mare importanţă, modernizarea Ambulatoriului şi extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe, au fost finalizate şi inaugurate de autorităţi. În ceea ce priveşte Ambulatoriul, pentru moment am trecut doar hop-ul lucrărilor de construcţii. Urmează achiziţia de aparatură medicală. Proiectul, în valoare de peste şapte milioane de euro, a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional. Dacă vorbim despre Unitatea de Primire Urgenţe, finanţarea lucrărilor aparţine Consiliului Judeţean Arad. „Am inaugurat astăzi două proiecte importante pentru arădeni. Cred că este important să continuăm investițiile în spitalul arădean. Facem acest lucru de cinci ani, din 2010, de când am preluat cele trei unități medicale care au fuzionat și compun astăzi Spitalul Județean. Vom căuta surse financiare în exercițiul financiar 2014 – 2020 pentru a construi o secție de oncologie, dar şi pentru a îmbunătăți dotarea și pentru a extinde mai departe UPU și Ambulatoriu care tocmai au fost inaugurate”, a spus Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Satisfacţie printre medici
Şi conducerea Spitalului Judeţean Arad s-a arătat mulţumită de investiţiile realizate.
„E un moment important pentru noi pe care îl așteptăm de mult. Noi credem că va avea un impact foarte mare asupra calității actului medical”, a spus managerul unităţii medicale, Adrian Wiener. Acesta a fost completat de către directorul medical, Monica Puticiu, care a vorbit, în special, despre lucrările de la Urgenţe: „Anual, la nivelul Unității de Primiri Urgențe, se prezintă aproximativ 60.000 de pacienți, dintre care un număr mare vin din accidente rutiere, respectiv 799 în anul 2014, dar avem și stopuri cardio-respiratorii, 141. În noua structură sunt cuprinse o cameră de reanimare cu trei paturi destinate cazurilor critice, o zonă de evaluare și tratament imediat compus din 11 paturi, un salon de observație cu două paturi, spațiul de urgențe minore cu 7 paturi și zona pentru urgențele pediatrice unde sunt 10 paturi. De asemenea, față de vechea structură dispunem de o zonă de decontaminare, un izolator cu un pat, spațiu pentru investigații radiologice și o sală de ședințe și instruirea personalului medical și a studenților”.
Emoţii pe fonduri europene
În declaraţii totul este frumos şi bine, însă ne pândeşte un mare pericol: riscăm să pierdem fondurile europene destinate modernizării Ambulatoriului. Autorităţile mai au la dispoziţie o lună de zile pentru a finaliza achiziţia de aparatură medicală şi pentru a solicita rambursarea banilor de către Uniunea Europeană. Dacă nu reuşim acest lucru, riscăm să pierdem peste şapte milioane de euro. Mingea este în terenul Consiliului Judeţean care trebuie „să o joace” repede.
Citiți principiile noastre de moderare aici!