PĂULIȘ. Cum ar fi să tratăm infertilitatea, bolile de inimă sau anxietatea, cu ajutorul unor plante? O arădeancă și-a transformat pasiunea pentru plantele aromate într-o afacere. A adus în grădina ei specii din întreaga lume și cunoaște calitățile terapeutice ale fiecăreia. Nutriționiștii, de altfel, vorbesc despre plantele aromate ca despre superalimente care vindecă organismul fără efecte secundare.
60 de plante
Munca Doinei Ciuban se desfășoară în această perioadă în seră, dar urmează ca în cel mai scurt timp răsadurile îngrijite să fie plantate în grădină. Doina Ciuban cultiva peste 60 de plante aromate aduse din Canada, Australia, India, China, practic din toată lumea.
De la busuiocul kamfor, care este peren, la ștevia de zahăr sau malarică, dar și alte zeci de specii sunt cultivate în răsaduri mărunte, adevărată hrană vie.
„Toate ideile mele pornesc de la ce ne cer clienții. Așa se face că atunci când cineva mi-a cerut ștevie de zahăr, am făcut rost și anul trecut am avut primele 20 de plante de la care am recoltat primele frunze. Am obținut un înlocuitor pentru zahăr, natural și foarte sănătos”, a spus Doina Ciuban.
Arădeanca cultivă plante, dar face și uleiuri aromate, tincturi, ceaiuri sau amestecuri de condimente, toate naturale.
Remedii naturale
Pe lângă întărirea imunităţii, plantele terapeutice tratează şi afecţiuni precum depresia sau anxietatea.
„Toată lumea este stresată, toată lumea este obosită. Şi am căutat cele mai bune plante pentru stres, pentru atacuri de panică – multă lume face atacuri de panică de la problemele cotidiene – așa am dat peste trandafirul de stâncă. Este o plantă care cel mai bine îşi extrage proprietăţile prin tinctură. Este o plantă fără efecte secundare, nu creează dependenţă, se poate utiliza şi zilnic”, a declarat Doina Cuiban.
Frunzele plantelor sau petalele florilor pot fi ingrediente care dau o aromă aparte dulciurilor de casă.
Ateliere specifice
Arădeanca nu se ocupă numai de cultivarea şi vânzarea plantelor medicinale. Ea oferă şi cursuri tuturor celor care doresc să înceapă şi ei o astfel de afacere. Ultimul astfel de atelier a avut loc la sfârșitul lunii martie.
„Aceste ateliere sunt pentru cei care își doresc să afle din secretele grădinăritului, direct de la un specialist în domeniu, cei care își doresc să știe cum se poate cultiva o plantă chiar din stadiul de sămânță, dar și care este secretul ca acea sămânță să se transforme într-o legumă sau plantă roditoare”, a explicat Doina Ciuban.
Arădeanca a început să se ocupe în 2011 de agricultură la nivel profesional, fiind deținătoarea „Grădinii cu mirodenii” din Păuliș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!