De când vremea s-a încălzit și a ajuns la temperaturi de iunie, arădenii se confruntă din nou cu o problemă care îi deranjează de mulți ani. Mirosul de dejecții provenit de la Stația de Epurare Arad este tot mai accentuat de la o zi la alta, iar în unele cartiere, precum Alfa, Confecții sau Pârneava, e greu să stai cu ferestrele deschise.
Dumincă, în Piața Obor aerul era aproape de nerespirat, ceea ce i-a revoltat atât pe comercianți cât și pe vizitatori. Dincolo de gardul pieței, în perimetrul penitenciarului, există și o fermă de porci, care ar fi putut polua olfactiv și mai mult zona. Reprezentanții Penitenciarului Arad spun însă că problema este de la stația de epurare, iar ”gospodăria anexă zootehnică”, care are 285 de porci crescuți de deținuți, nu ar avea nicio influență.
Compania de Apă Arad, care administrează stația de epurare, recunoaște problema și ne transmite că mirosurile ar putea persista cel puțin până la mijlocul verii, când ”nămolul” adunat din canalizarea orașului va fi distribuit agricultorilor pentru a-l folosi pe post de îngrășământ.
”Anual, primăvara, o dată cu încălzirea vremii este posibil să se degaje mirosuri industriale din zona paturilor de uscare a nămolului stocat la Stația de Epurare Arad. Începând cu luna iulie însă, nămolul stocat va putea fi valorificat în agricultură ca îngrășământ. Fermierii care doresc să folosească nămolul pe terenurile agricole vor încheia un acord de colaborare cu Compania de Apă Arad, acesta concretizându-se în emiterea permiselor de aplicare elaborate de Agenția de Protecția Mediului în baza studiilor pedologice efectuate pe terenurile acestor fermieri de către Oficiul de Studii Pedologice Arad. Compania de Apă Arad oferă gratuit operatorilor agricoli din regiune nămolul rezultat din procesul de epurare a apelor, nămol pe care operatorii agricoli îl pot folosi ca îngrăşământ eficient pentru culturi. Datorită conţinutului mare de material nutritiv, nămolurile provenite din epurare pot ameliora caracteristicile fizico-chimice ale solurilor argiloase şi nisipoase. Pentru a putea fi valorificate, nămolurile rezultate în urma epurării apelor suferă o serie de procese de tratare complexe, stabilite în aşa fel încăt să fie eliminate eventualele riscuri asupra mediului sau asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor”, ne-a transmis Biroul de presă al Companiei.
În urmă cu un an, se anunța că va fi menajată o perdea vegetală în jurul stației de epurare, care ar urma să blocheze cel puțin parțial deplasarea mirosului spre zonele locuite. De asemenea, se spunea că se are în vedere achiziționarea unei instalații de incinerare care să asigure o tratare suplimentară a dejecțiilor provenite din canalizare, pentru a fi rezolvată complet problema. Până când promisiunile se vor concretiza, vor mai trece însă ani de zile, fiind vorba de investiții destul de mari.
În prezent, aproximativ 9500 de tone de ”nămol” se află pe paturile de uscare de
la stația de epurare, astfel că orice adiere de vânt aduce un miros care îi deranjează foarte mult pe locuitori și nu le face impresie bună celor care ne vizitează orașul
Citiți principiile noastre de moderare aici!