ARAD. Miruna Moraru deschide, în perioada, 2-16 octombrie, la Galeria „Alfa”, expoziția de sculptură „Boris”. Vernisajul va avea loc joi, 2 octombrie, ora 18.00. Lucrările vor fi prezentate de sculptorul Dumitru Șerban, curator și director de proiect fiind Anamaria Șerban.
Miruna Moraru
Născută în 6.03.1978 la București, trăiește și lucrează în București, este absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Timișoara, în 2003, secția sculptură, profesor Peter Jecza.
Din 2005 este jurnalist al Televiziunii Române, pentru care a realizat știri, reportaje, rubrici de autor, portrete de artist și emisiuni în direct. Până în 2012 a fost unul dintre producătorii emisiunii Jurnal Cultural (TVR Cultural). În prezent este realizator Info Top Cultura (TVR 2).
Miruna Moraru debutează la Arad în perioada studenției, încă din 1998 o întâlnim la „Pădurice” în Atelierul de sculptură Dumitru Șerban. Co-fondatoare a două evenimente de mare anvergură Grup 21 în 2002 și Sculptura azi 4 discursuri în 2007, aparține generației 2000, început de secol 21, melting pott of late `90. Este un artist arădean și prin activitatea artistică vastă susținută aici de 15 ani, prin participările la expoziții de grup, cu juriu, bienale, numeroase proiecte culturale desfășurate sau organizate de UAPR Arad:
Expozitia studentilor Facultatii de Arta din Timisoara – Galeria “Delta” Arad – 1999 , 2001,Expozitia studentilor Facultatii de Arta din Timisoara – Resita – 2002, Salonul anual de arta Arad – Galeria “Delta” Arad – 1998 , 2000 , 2001, Bienala Internationala de Sculptura Mica – Galeria “Delta” Arad – 2000 , 2002, Bienala Internationala de Desen – Galeria “Delta” Arad – 1999 , 2001, Expozitia “Grup 21” – Galeria “Delta” Arad – Muzeul de Arta Alba Iulia – 2002, Expozitie de sculptura – sala “ArCub” Bucuresti – 2003, Salonul anual de arta Sibiu – 2003, Expozitia studentilor Facultatii de Arta din Timisoara – I.S.E.Timisoara – 2003, Expozitia studentilor Facultatii de Arta Timisoara – Galeria Parlamentului Romaniei – 2004, “21 la 2.20” – Galeria “Delta” – Arad – 2005, “Sculptura azi. 4 discursuri” – Galeria “Delta” – Arad – 2007, “Sculptura azi. 4 discursuri” – galeria “Forma” – Deva – 2008, “Sculptura azi. 4 discursuri” – Alba Iulia – 2008, “Sculptura azi. 4 discursuri” – Galeria “Atelier 35” – Bucuresti – 2008, Bienala Internationala de Arta – Galeria “Delta” – Arad – 2009, Noaptea Alba a Galeriilor – Bucuresti – 2011, Art Safari, CAV , București, 2014, Simpozioane de arta : Techirghiol – 1999, 2003, Diploma de Student Eminent in anul universitar 2000 – 2001, Universitatea de Vest, Timisoara)
„Boris”
„Deschisă publicului aradean la Galeria Alfa, începând din 2 octombrie2014, Boris este cu siguranță o expoziție care va trezi interesul genuin și va primi aprecierea binemeritată din partea colegilor și a publicului arădean – spune Anamaria Șerban.
Parte integrantă a seriei de autor On the spot a Grupului 21 această expoziție intitulată Boris reprezintă o pagină a sculpturii contemporane. Domeniu cu rădăcini vechi, tradiții puternice și permanențe se extinde cu elasticitate și reușește să înglobeze mutații stilistice și conceptuale, să se transforme profund. Așadar, putem afirma că suntem martorii unei schimbări fundamentale în metabolismul artelor vizuale odată cu expoziția de față, deschisă sub semnul ludicului, al inocenței și candorii, în prezența inteligenței simțite a inimii.
În zona democratizării artei obiecte simple devin subiecte ale sculpturii, în acest caz jucării , ușor de recunoscut de către public,și desigur investite afectiv. Avem o poveste, personaje, un erou. Sunt obiecte ce colectează și proiectează semnificații având conținutul, stilul și misterul unui basm. Figuri manufacturate, calde, unice, nu au nimic apropiat produselor seriale de design, se înfățișează acestei lumi cu parcimonie și candoare “ biruiește răul cu binele”(Noul Testament).
Încadrându se într-o tipologie consacrată de istoria artei ca postpop având eventuale afinități cu tendințe ale sculpturii japoneze autoarea are o viziune stilistică distinctă care își asumă propria poziție: apelează la registrul fabulos al jucăriilor fără morbiditate, oniric nu coșmaresc, fantastic care nu rănește (acțiuni ca legat, cusut și lipit, a pune împreună, a face versus antinomicele lor, negații) propune o altă formă de rezistență, poate riscantă (și cu atât mai bine!) dar mai eficientă decât criticismul atât de uzat.
Copilăria este referința esențială. Explorează posibilitățile de comunicare și de tranziție dintre obiect și încărcătura afectivă, cu umor și culoare, filtrează ecouri, demolează tabuuri, stabilește praguri noi.
Ursuleții ne amuză și ne pun pe gânduri puțin încurcați, joacă serios”
O poveste de decodat
Miruna Moraru :„O poveste nu poate exista fără un erou. De aceasta dată, eroul nu este un cavaler pornit în căutarea domniței închise în turn, nici un detectiv gata să rezolve un mister încâlcit. Cu toate că, într-un fel, eroul nostru este toate acestea. Deocamdată, însă, trebuie făcute prezentările, pentru că, nu-i așa, orice erou trebuie sa aibă un nume. Al lui este Boris. Ursulețul Boris nu a venit pe lumea asta gândind că va fi erou. Nu, chiar deloc. Deocamdată, Boris nu știe că povestea îl va purta departe de casă. Nu știe nici că va vedea luminile Nordului, nici că va avea parte de o fabuloasă întalnire cu un croitor din îndepărtata Chină.
Să vă explic: Boris este, la prima vedere, un simplu ursuleț de pluș. Stă alături de alții ca el pe raftul unui magazin de jucării. Prin fața lui trec, zi de zi, zeci de oameni aflați în căutarea cadoului perfect pentru copii mai mici sau mai mari. Nici nu își imaginează că trec chiar pe lângă un erou, moale și pufos și dulce…”
Citiți principiile noastre de moderare aici!