ARAD. Nu a fost uşor, dar nici extrem de dificil să fie identificată sursa mirosului pestilenţial care, de câteva zile, a pus stăpânire pe Arad. După descinderea câtorva echipe ale Gărzii de Mediu Arad în mai multe zone din municipiu şi din proximitatea acestuia, inspectorii au desluşit misterul. Putoarea vine de la găinaţul de pasăre folosit în condiţii improprii, pe post de îngrăşământ agricol. Cei care l-au împrăştiat pe teren au mizat pe venirea ploii, care ar fi asanat efectele nefericite ale fertilizării naturale a pământului. Ghinionul lor a fost că, în loc de ploaie, a venit vântul care nu doar că nu a înlăturat mirosul, ci l-a purtat în aer peste zece kilometri.
Cine a comis-o? Ne oferă răspunsul Sorin Brădicean, directorul Gărzii de Mediu Arad: „Este vorba de o societate comercială cu profil agricol din zona comunei Fântânele. S-a constatat că nu s-au respectat condiţiile din autorizaţia de mediu, nu s-au respectat condiţiile impuse de ghidul de bună practică şi nici condiţiile meteo. Au fost luate următoarele măsuri: în maximum trei ore să încorporeze în sol gunoiul împrăştiat pe câmp şi, atunci când mai fac acţiuni similare de fertilizare, în momentul în care distribuie îngrăşământul pe teren, să îl şi încorporeze” – a explicat Sorin Brădicean pentru Jurnal arădean/ Aradon. Comisarul şef al Gărzii de Mediu a mai precizat că „pentru deficienţele constatate, li se aplică o sancţiune între 50.000 şi 100.000 de lei, cu posibilitatea ca în 15 zile să achite jumătate din valoarea amenzii”.
Inspectorii de Mediu au stabilit că, până în prezent, firma din Fântânele a fertilizat cu găinaţ de pasăre aproximativ 700 de hectare de teren agricol. Duhoarea resimţită joi a venit de pe o suprafaţă de 80-100 de hectare.
30.000 de tone de găinaţ!
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Arad, în funcţie de tipul de cultură, pentru fertilizarea unui hectar de teren agricol e nevoie de o cantitate cuprinsă între 40 şi 60 de tone de găinaţ de pasăre. Dacă firma din Fântânele a fertilizat până acum 700 de hectare de teren, rezultă că a folosit peste 30.000 de tone de găinaţ! Potrivit informaţiilor noastre, îngrăşământul a fost adus din judeţul Hunedoara.
CITEȘTE ȘI:
http://www.aradon.ro/de-ce-pute-aradul/2209888
Citiți principiile noastre de moderare aici!