Cu peste 15 ani în urmă, pe acoperișul clădirii cu numărul 10 din Piața Avram Iancu a apărut o structură ce seamănă mai mult cu un container, decât cu un horn, din cauza formei și a dimensiunilor neobișnuit de mari. Structura atrage atenția trecătorilor, fie arădeni, fie turiști și cu siguranță mulți se întreabă ce rol are și dacă nu există pericolul să cadă la o vijelie mai puternică. Până acum nu s-a întâmplat nicio nenorocire, însă locatarii imobilului sunt cei care se tem cel mai mult. De altfel, ei acuză că această construcție a apărut fără acordul lor.
Zgomot și trepidații
Imobilul în cauză nu este unul oarecare, ci o clădire veche, de peste un secol, ce face parte din patrimoniul arhitectural al orașului. Tocmai de aceea e greu de explicat cum de municipalitatea a aprobat, la începutul anilor 2000, când primar era Dorel Popa, construirea acestei guri de aerisire pentru sistemul de ventilație al unui restaurant ce a funcționat în acea perioadă la parter.
„Această structură ciudată este practic un paravan pentru sistemul de ventilație industrial montat de firma care deținea restaurantul. Numai că sistemul producea nu doar un zgomot infernal, ci și trepidații, care au condus la apariția fisurilor în tavan, în cazul locuințelor de la etajul al doilea. Tocmai de aceea mai mulți proprietari s-au îndreptat în instanță împotriva firmei”, a declarat, pentru Jurnal Arădean și Aradon, unul dintre cei care locuiesc în imobil, Attila Duka.
Au ajuns în instanță
Locatarii imobilului spun că, după ani de procese, instanța le-a dat dreptate. „Judecătorii au decis că această structură trebuie demontată, iar clădirea și acoperișul să fie aduse la forma inițială. Au trecut mulți ani de la sentință, dar nu s-a pus în aplicare, deși Primăria avea obligația să urmărească ca acest lucru să se întâmple”, a mai declarat Attila Duka.
O altă proprietară din imobil se declară revoltată că administrația locală a permis efectuarea lucrărilor fără acordul locatarilor, iar acum nu face nimic pentru a se înlătura construcția de pe acoperiș. „Este de neconceput ca o primărie să își permită să aprobe lucrări care afectează direct proprietarii din clădire, fără a se cere acordul acestora. S-a ținut cont doar de interesele firmei”, a spus femeia.
Poziția Primăriei
Reprezentanții Primăriei Arad spun că nu au nicio atribuție legată de punerea în aplicare a sentinței privind demolarea „hornului”.
„Primăria municipiului Arad nu are atribuții de punere în aplicare a unei sentințe judecătorești. Prin urmare, proprietarii imobilului ar trebui să se îndrepte spre un executor judecătoresc. Cel puțin în ultimii cinci ani, Serviciul Disciplina în construcții și afișajul stradal din cadrul Direcției Generale Poliția Locală nu a fost sesizat în legătură cu această situație. În cazul construcțiilor mai vechi de trei ani, nici măcar inspectorii Direcției în construcții nu mai pot dispune sancționarea celor care nu au respectat legea și se ajunge tot în instanță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău.
Temerile locatarilor
Dincolo de problema de estetică, pentru că „hornul” nu poate să nu iasă în evidență prin mărimea pe care o are, locatarii se tem că în cele din urmă va ceda structura din lemn a acoperișului. Ei spun că grinzile sunt foarte vechi, iar acoperișul a fost reparat doar parțial în ultimul secol, astfel că lemnul ar putea ceda sub greutatea „containerului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!