Ieri s-au împlininit trei ani şi şapte luni de la accidentul misterios de la Călugăreni. Un accident cu toate elementele unei crime: un cadavru carbonizat pe bancheta din spate a unui autoturism, uşile maşinii blocate manual. Explozia Matiz-ului a avut loc la scurt timp după ce autoturismul se lovise de marginea unui podeţ iar sursa incediului a fost stabilită că venea din interiorul maşinii. Identitatea cadavrului nu a putut fi stabilită, doar presupusă. O presupunere care s-a certificat abia acum, după trei ani de la enigmaticul accident.
Cu toate acestea, la scurtă vreme după tragicul eveniment autorităţile locale au emis, în mod paradoxal, un certificat de deces pe numele presupusei victime: Malenceac Darius, un tână de 32 de ani din Secusigiu. Probele de ADN ajunse la Institutul de Medicină Legală din Innsbruck, Austria, au confirmat identitatea. Chiar dacă nu a fost trimis încă un raport oficial, tatăl băiatului a fost informat telefonic de rezultat. Pe crucea ce-i străjuieşte mormântul, tatăl îi scrisese de pe atunci numele. Era convins că în maşină fusese fiul lui, ucis cu sânge rece. Acum vrea din tot sufletul ca cei care i-au omorît fiul, să fie pedepsiţi. În tot acest timp a luptat din răsputeri ca dosarul acestei crime să nu fie îngropat alături de alte dosare, iar ucigaşii să fie liberi.
O luptă cu sistemul greoi al justiţiei pe care a dus-o mai mult singur. Incertitudinea de a nu ştii cu siguranţă pe cine a îngropat, deşi în sufletul lui era convins că victima fusese singurul lui fiu a durat trei ani, l-a determinat să lupte în continuare. Ani lungi, grei şi costisitori. Primele probe prelevate de la locul accidentului (de sînge, os şi ţesut) au fost declarate neconcludente de Institutul de CriminalisticăBucureşti unde au fost trimise pentru a se stabili ADN-ul victimei. La 17 ianuarie 2008, după aproape un an şi jumătate (accidentul a fost pe 6 octombrie 2006) a avut loc prima deshumare, iar probele au fost trimise, de data aceasta, la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti. Rezultatul: „probele prelevate sunt sub limita interpretabilităţii datorită cantităţii insuficiente de material biologic necesar”. În anul următor, pe 2 aprilie o nouă deshumare, alte probe trimise în acelaşi loc. Acelaşi rezultat. În România nimeni nu putea să-i certifice identitatea cadavrului. Specialiştii de la Mina Minovici l-au îndrumat spre Innsbruck, singurul loc din Europa unde puteau fi analizate probe atât de vechi de la un cadavru carbonizat.
Cercetări reluate
Procurorul Florin Roman, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, a redeschis cazul. „Au fost reluate cercetările, am început reaudierea martorilor şi am audiat martori noi. Încercăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să elucidăm acest caz pentru a afla adevărul. Aşteptăm raportul oficial de la Innsbruck care să certifice indentitatea cadavrului. Deocamdată nu putem da un verdict, sunt luate în calcul toate variantele.” declară Roman.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!